Zasijano manje industrijskog bilja

N. V.
Zasijano manje industrijskog bilja

BANjALUKA - U Republici Srpskoj ove godine zasijano je manje industrijskog bilja nego prethodne, rekli su "Glasu Srpske" u Udruženju poljoprivrednih proizvođača i stočara RS.

U Udruženju dodaju da je veliki broj poljoprivrednih proizvođača u Srpskoj odustao od sijanja ovog bilja jer im se to ne isplati.

Šef zavoda za industrijsko bilje u Poljoprivrednom institutu RS Miloš Nožinić istakao je da je ove godine sojom zasijano oko 4.000 hektara zemljišta, stotinjak hektara suncokretom, a 500 hektara uljanom repicom, dok šećernu repu niko nije posijao.

- Do 2015. godine planirano je da sojom bude zasijano 40.000 hektara, a uljanom repicom 5.000 hektara. Kada je riječ o prinosima, uljana repica na nekim lokalitetima daće više od pet tona, dok će na nekim prinosi biti smanjeni - rekao je Nožinić.
Dodao je da će slično biti i sa ostalim industrijskim biljem.

- U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS pripremamo program unapređenja proizvodnje i prerade uljarica u RS za period od 2011. do 2015. godine - rekao je Nožinić.

Premije

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ove godine u RS pod uljaricama je zasijano 1.900 hektara.

Pravo na premiju za proizvodnju sjemenske soje roda 2010. godine ostvaruju proizvođači koji su registrovani za proizvodnju sjemena soje, čija je proizvodnja i dorada ostvarena u RS, a pravo na premiju za proizvodnju šećerne repe imaju oni proizvođači za proizvedenu i prodatu šećernu repu u tekućoj godini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana