Zarubežnjeft ulažu milijardu evra

Glas Srpske
Zarubežnjeft ulažu milijardu evra

ZAGREB - Ruska državna naftna kompanija "Zarubežnjeft" ulazi na velika vrata u Hrvatsku. U sljedećih pet godina namjerava da investira više od milijardu evra u poboljšanje naftne infrastrukture, dok će za istraživačke projekte izdvojiti 100 miliona evra, objavio je generalni direktor "Zarubežnjefta" Nikolaj G. Brunič.

Brunič je tokom konferencije za novinare u prostorijama ruske ambasade u Zagrebu, najavio velike planove, prenose portali.

To je prije svega izgradnja produktovoda na relaciji Slavonski Brod - Zagreb - Omišalj. Njime bi se transportovala dizel goriva, benzini i drugi naftni proizvodi iz rafinerija u Brodu u Srpskoj i Slavonskom Brodu.

Prema njegovim riječima, taj projekt je prioritet jer bi se tim cjevovodom omogućio izvoz viška naftnih derivata i stabilizacija tržišta naftnim derivatima u Hrvatskoj.

Brunič je otkrio da su ruske naftne kompanije izrazito zainteresovane za čuvanje strateških zaliha ruske nafte i nafte namijenjene za prodaju na SPOT tržištu u skladištima na Omišlju.

On je kazao da je ruska kompanija za transport "Transnjeft" zainteresovana za ulazak u vlasničku struktura "Janafa" kada to bude moguće.

Treći projekt "Zarubežnjefta" za ulazak na hrvatsko tržište je njihova namjera kupovine benzinskih pumpi koje u Hrvatskoj prodaje OMV. Brunič tvrdi kako su austrijskoj kompaniji već poslali ponudu za kupovinu ali još nisu dobili odgovor.

Direktor "Zarubežnjefta" naglasio je da je interes kompanije na čijem je čelu transparentno poslovanje i partnerska saradnja sa firmama u Hrvatskoj.

Tvrdi kako su u svjetlu toga ponudili saradnju "Ini" u vezi sa pitanjem tendera za geološka istraživanja, ali nikad im na to nije odgovoreno.

Brunič smatra kako to pokazuje da neki akcionari "Ine" nisu zadovoljni njihovim dolaskom u Hrvatsku. Na pitanje misli li pri tom na MOL, Brunič je odgovorio kako s MOL-om odlično sarađuju u Rusiji i da u vizi s tim pitanjem nema što dodati.

"Zarubežnjeft" je preko svoje firme-kćeri "Optima" već nekoliko godina prisutan na tržištu regije kao vlasnik Rafinerije nafte Brod i Rafinerije ulja Modriča, a prošle je godine osnovala kompaniju "Nestro Sava" u Hrvatskoj preko koje planira da intenzivira poslovanje na hrvatskom tržištu.

Istraživanja

"Zarubežnjeft Adria", čiji su suvlasnici "Zarubežnjeft", "Janaf" i švajcarska ofšor kompanija "Njhite Falcon Holding", javiće se na ponovljeni tender za geološka istraživanja na devet lokacija u Hrvatskoj.

Nova Vlada Hrvatske nedavno je poništila konkurs i uskoro bi trebalo da bude raspisan novi. Na tom projektu "Zarubežnjeft Adria" biće glavni konkurent "Ini" na poslovima istraživanjima nafte i gasa u Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana