Zarada preduzeća i dalje će padati

Glas Srpske
Zarada preduzeća i dalje će padati

NjUJORK - Globalni korporativni profit će nastaviti da slabi i tokom prve polovine 2009, kao posljedica prve istovremene recesije u SAD, Japanu i Evropi od Drugog svjetskog rata, prognoziraju analitičari, javio je Tanjug.

Zarada kompanija na listi "Standard&Purs" 500  će u SAD u prvom polugodištu vjerovatno opasti, što će predstavljati osam uzastopnih kvartala slabljenja. Izgledi za Evropu i Aziju su još gori, jer je recesija u tim regionima umanjila tražnju u maloprodaji i izvozu.

- Biće to jadno i bijedno poslovanje - ocijenio je investicioni strateg u banci "Ki prajvat" u Klivlendu Brus Mekejn.

On prognozira da se zarada neće oporaviti sve do kraja 2009.

- Prvo treba tržište da se oporavi, zatim ekonomija, pa zarada - smatra Mekejn.

U SAD će profit kompanija na listi S&P 500 u prvom kvartalu ove godine opasti 11 odsto, pri čemu će najviše biti pogođen energetski sektor, nakon čega u naredna tri mjeseca slijedi pad od 6,2 odsto, prognoziraju analitičari.

Mada će profit kompanija u SAD u cijeloj 2009. godini porasti  4,3 procenta, u Evropi će, prema prognozi analitičara, opasti, dok će se situacija u Aziji pogoršati, jer recesija još nije u punoj mjeri pogodila taj region.

Od američkih kompanija, zarada teksaške korporacije "Ekson mobajl", najveće svjetske kompanije koja je registrovana na berzi, ove godine će vjerovatno potonuti 39 odsto, na 28,2 milijarde dolara, što bi bio prvi pad od 2002, prognoziraju analitičari.

Zarada u američkoj trgovini na malo opašće 20 odsto u 2009. godini, pri čemu bi oko 73.000 prodavnica moglo biti zatvoreno samo u prvoj polovini godine, poslije možda najlošije praznične šoping sezone za 40 godina i nakon što je u protekloj godini zatvoreno oko 148.000 prodavnica, najviše od recesije u 2001. godini.

Ove godine će, međutim, najveće američke banke "Džej Pi Morgan Čejs", "Sitigrup", "Banka Amerika", "Goldman Saks" i "Morgan Stenli" najvjerovatnije ostvariti rast profita u odnosu na 2008. godinu, kada su finansijske institucije zabilježile više od 720 milijardi dolara gubitaka.

- Za velike finansijske kompanije ovo će biti veoma teška godina - ocijenio je analitičar firme "Alpajn vuds kapital" u Njujorku Dejvid Burg.

Američke proizvođače automobila u ovoj godini očekuje izvjestan oporavak, poslije prošlogodišnjeg potonuća prodaje, što je primoralo američku vladu da kompanijama "Dženeral motors" i "Krajsler" ukaže pomoć od 13,4 milijarde dolara kako bi spriječila njihovo bankrotstvo.

U Evropi bi profit kompanija na listi "Dau Džons stoks 600" mogao ove godine opasti manje od jedan odsto, u poređenju sa klizanjem od 17 procenata lani, pri čemu bi firme u sektoru nafte i gasa  mogle zabilježiti najveće slabljenje.

Zarada evropskih naftnih kompanija mogla bi opasti čak 21 odsto, prema padu od 4,7 procenata u prošloj godini. "Rojal Dač Šel", najveća evropska naftna kompanija, mogla bi zabilježiti smanjenje zarade od čak 27 procenata.

Azija

Polovina azijskog tržišta će ove godine vjerovatno biti u recesiji, nakon što je smanjenje izvozne zarade od 700 milijardi dolara  dovelo do slabljenja privreda Japana, Hongkonga, Singapura, Južne Koreje i Tajvana.

Zarada japanskih korporacija mogla bi nastaviti da se smanjuje poslije prošlogodišnjeg jačanja jena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana