Zapisi prodati za 27,6 miliona KM

Marina Čigoja
Zapisi prodati za 27,6 miliona KM

BANjALUKA - Druga aukcija trezorskih zapisa Republike Srpske održana je juče na Banjalučkoj berzi, a prodato je 2.830 zapisa ukupne vrijednosti 27,6 miliona maraka, saopšteno je juče iz Ministarstva finansija RS.

Za ovu aukciju bila je predviđena prodaja 2.900 devetomjesečnih trezorskih zapisa, čija je nominalna vrijednost 10.000 KM po zapisu.                                                             

- Prodato je 98 odsto planiranog obima emisije. Aukcija je zaključena po jedinstvenoj ravnotežnoj cijeni od 97,6632 KM po zapisu. Druga aukcija trezorskih zapisa uspješno je realizovana, posebno kada se posmatra vrijednost devetomjesečnog euribora koja trenutno iznosi 1,95 odsto. Postignuta je povoljna kamatna stopa, u iznosu od 3,1990 odsto - ističe se u saopštenju. 

U Ministarstvu finansija RS su istakli da su trezorski zapisi samo kratkoročni izvori sredstava koji se koriste za poboljšanje likvidnosti budžeta i da ne mogu da budu zamjena za sredstva MMF-a i drugih međunarodnih finansijskih institucija koja su blokirana zbog neuspostavljanja vlasti na nivou BiH.

- Imajući u vidu situaciju sa neuspostavljanjem vlasti na nivou BiH, te neophodnu proceduru u vezi sa odobravanjem sredstava, i sami predstavnici MMF-a koji su boravili u posjeti Republici Srpskoj i BiH početkom juna, izrazili su veliku rezervu za povlačenje sredstava MMF-a u toku 2011. godine - istakli su u Ministarstvu.

Dodali su da je iznos tranše MMF-a koji bi dobila Srpska od oko 20,7 miliona KM zanemariv, ako se poredi sa dugom Federacije BiH prema RS po osnovu privremenog poravnanja za raspodjelu indirektnih poreza sa jedinstvenog računa za 2008, 2009. i 2010. godinu koji iznosi 48,4 miliona KM.

- Zbog toga će Republika Srpska insistirati ne samo na izmirenju dosadašnjeg duga, nego i na traženju podračuna za Republiku Srpsku, kako se postojeći problemi u budućnosti ne bi javljali - istakli su u Ministarstvu.

Prva aukcija

Narodna skupština RS krajem marta usvojila je Odluku o kratkoročnom zaduživanju RS, a u skladu sa tom odlukom RS je 11. maja ove godine izvršila prvu aukciju trezorskih zapisa.

- Tada su emitovani šestomjesečni trezorski zapisi. To je ujedno bila i prva aukcija trezorskih zapisa u BiH. Ostvareni iznos emisije trezorskih zapisa prve aukcije bio je 36 miliona KM. Jedinstvena ravnotežna cijena je iznosila 98,7740 KM - naglasili su u Ministarstvu finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana