Zakonski propisi moraju da se poštuju

Glas Srpske
Zakonski propisi moraju da se poštuju

SARAJEVO - Povodom tvrdnji da banke neosnovano podižu kamatne stope, stav Udruženja banaka BiH je da su banke dužne poštivati zakonske propise koje regulišu ovu oblast, a posebno Zakon o zaštiti potrošača BiH, prenijele su agencije.

Što se tiče zakonitosti ugovora i ugovornih odredbi za to je isključivo nadležan sud. Zakonom je, takođe, predviđena uloga ombudsmana i inspekcijskih organa kao nosioca zaštite potrošača s kojima će Udruženje banaka usko sarađivati.
Izvršni sekretar UBBiH Mijo Mišić naveo je u srijedu na konferenciji za novinare u Sarajevu da će bankama iz kancelarije Ombudsmana biti upućeno 16 preporuka koje su uglavnom na fonu poštivanja zakonskih propisa, a posebno Zakona o zaštiti potrošača.

-  Ombudsman naglašava određene stvari koje su banke dužne da usklade sa Zakonom o zaštiti potrošača. Stav Udruženja banka je da se zakon mora poštovati i neka svaka banka odgovara ako je prekršila zakonske propise - istakao je Mišić.

Rukovodilac za bankarske poslove UBBiH Samir Lačević predstavio je podatke o bankarskom sektoru BiH u 2008. godini.
Prosječna kamatna stopa u BiH, kako je rekao, najniža je u odnosu na okruženje. Prema službenim pokazateljima MMF-a, prosječne kamatne stope u BiH u 2008. su iznosile 6,98 odsto, u Hrvatskoj 10,07, a Srbiji 18,11 odsto.

Što se tiče prosječnih kamatnih stopa po metodologiji Centralne banke BiH, one, takođe u zadnjih šest mjeseci u vremenu krize nisu imale značajni trend rasta.
Određeni broj banaka, koji se odlučio na povećanje kamatnih stopa, to je učinio u skladu sa svojom poslovnom politikom i ugovornom klauzulom s klijentom, kažu u UBBiH.

Kamatna stopa

Iz Udruženja banaka BiH naglašavaju da je promjenjiva kamatna stopa predviđena Zakonom o obligacionim odnosima i Zakonom o zaštiti potrošača BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana