Zakazala nauka i inovatorstvo

Agencije
Zakazala nauka i inovatorstvo

Sarajevo - Prema rezultatima Globalnog indeksa inovacija za 2013. godinu, koji rangira zemlje prema masovnosti novih tehnoloških i naučnih izuma i inovacija, od zemalja regiona BiH i Albanija su najlošije pozicionirane.

Najlošije plasirana zemlja sa Balkana je Albanija koja se nalazi na 93. mjestu od ukupno 142 zemlje svijeta, dok se BiH našla na 65. mjestu.

Od ostalih zemalja regiona, najbolje rangirana je Hrvatska koja se nalazi na 37. mjestu, a slijede Crna Gora na 44., Makedonija na 51. i Srbija na 54. mjestu liste inovacija i ideja u svijetu, prenijeli su portali.

Od zemalja šireg regiona Balkana, najinovativniji i najkreativniji su Slovenci koji su plasirani na 30. mjesto, a slijede ih Mađari na 31, Slovaci 36., Bugari 41. i Rumuni na 48. mjestu.

Prema Globalnom indeksu inovacija za 2013. godinu, prva je Švajcarska, a slijede Švedska, Velika Britanija, Holandija, SAD, Finska, Hong Kong, Singapur, Danska i Irska. Najlošije rangirane zemlje u svijetu su Jemen, Sudan, Madagaskar, Togo i Alžir.

Od 20 najbolje plasiranih zemalja svijeta njih 12 su evropske, što znači da je Evropa kontinent gdje se već dugi niz godina postižu najbolji i vrhunski rezultati u oblasti inovacija i kreiranja novih tehnoloških i naučnih ideja i koncepata.

U izvještaju, koji su pripremili Insead, vodeća međunarodna škola biznisa i Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO), navodi se da su za napredak u oblasti inovacija i tehnoloških izuma vrlo bitni faktori politička stabilnost zemlje i pristup obrazovanju za sve građane u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana