Žak Atali - Njemačka drži ključ samoubistva EU”

Glas Srpske
Žak Atali - Njemačka drži ključ samoubistva EU”

PARIZ - Bivši predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Žak Atali upozorio je Nijemce da će njihovo protivljenje ključnoj ulozi Evropske centralne banke u spasavanju evra voditi evropskom samoubistvu.

On je rekao da “danas ponovo Njemačka drži u svojim rukama oružje za kolektivno samoubistvo kontinenta, najnaprednijeg na svijetu”, prenijele su agencije.

U kolumni objavljenoj u francuskom listu “Ekspres” on je podsjetio Francuze i Nijemce da su tokom proteklih sto godina čak četiri puta baš te dvije države bile u moći da odluče o sudbini Evrope i da su se sva četiri puta odlučile za grom i pakao i njeno samoubistvo.

- Da bi shvatila kolika na njoj odgovornost leži, Njemačka mora da se odrekne svojih iluzija - kaže Atali i ističe da je deset banaka koje kreditiraju državu u veoma lošoj situaciji.

Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren rekao je da je dužnička kriza u evrozoni dovela monetarnu uniju na opasnu raskrsnicu od koje zavisi opstanak zajedničke valute.

- Ispred nas stoji ili spora dezintegracija zone evra ili značajno jačanje monetarne unije - rekao je Ren, prenijele su agencije.

Predsjednik Rumunije Trajan Basesku kritikovao je evropske banke, ističući da se nada da njegova zemlja neće morati da ispašta zbog njihove “pohlepe”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana