Zajednički prave štedljive sijalice

Marina Čigoja
Zajednički prave štedljive sijalice

BANjA LUKA - Preduzeće "Sineltec" iz Banje Luke i fabrika sijalica "Tesla nova" iz Vladimirovca kod Pančeva potpisali su u subotu u Banjoj Luci ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji koja će biti usmjerena na proizvodnju štedljivih sijalica.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS Đuro Grbić rekao je da je         cilj ovakvih ugovora udruživanje tehnoloških i tehničkih dostignuća firmi srodnih po djelatnosti, koje kroz zajedničku saradnju, korišćenjem uzajamnih znanja i proizvodnih mogućnosti, mogu da rade na ostvarivanju bržeg razvoja, napretka i proširivanja tržišta.

- Vlada Republike Srpske podržava svaki oblik privredne saradnje kojem je cilj razmjena znanja i potencijala, saradnja sa zemljama u okruženju i plasman na inostrana tržišta. Dokaz za to su bespovratna sredstva koja Vlada RS u posljednje četiri godine izdvaja za podsticaj izvoza - kazao je Grbić.

Većinski vlasnik i direktor fabrike "Tesla nova" Branko Stojisavljević naglasio je da bi realizacija ovakvih projekata u budućnosti značila otvaranje novih fabrika i uštedu električne energije unutar države u kojoj se investira.

- Statistika pokazuje da se korišćenjem štedljivih sijalica postiže ušteda električne energije i do pet puta. Zahvaljujući "Narvi", našem poslovnom partneru iz Njemačke, koja je četvrta po redu fabrika sijalica u Evropi, nadamo se da će se proizvodi iz Vladimirovca, u saradnji sa preduzećem iz Banje Luke, brzo naći na domaćem i evropskom tržištu - istakao je Stoisavljević.

Preduzeće "Sineltec" bavi se proizvodnjom štampanih ploča za štedljive sijalice.

- Ova saradnja ima veliki značaj, a sljedeći korak u ovom projektu je definisanje modaliteta i načina saradnje, koje ima cilj otvaranje novih radnih mjesta - rekao je direktor "Sintelteca" Branislav Zec.

 Interes

Potpisivanju ugovora prisustvovali su direktor preduzeća "Mikroelektronika" Dragan Praštalo i direktor Fabrike specijalnih uređaja Svetozar Bojanić koji su pokazali interes za proizvodnju gotovog proizvoda, štedljivih sijalica, u Srpskoj kroz saradnju na ovom projektu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana