Zaduživanje za podsticaj razvoja privrede

Agencije
Zaduživanje za podsticaj razvoja privrede

Banjaluka - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je danas da se prva dva prioriteta u Prijedlogu politike zaduživanja Srpske odnose na podsticaj razvoja privrede.

“Naši prioriteti u zaduživanju moraju biti za podsticaj razvoja privrede, kao i za ona preduzeća koja su kreditno sposobna. Ovim dokumentom smo željeli obuhvatiti sve ono za šta naša javna preduzeća, ministarstva i lokalne zajednice smatraju da je potrebno isfinansirati u narednom periodu”, rekao je Tegeltija novinarima, nakon vanredne sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, svaku pojedinačnu odluku o zaduživanju koju pripremi Vlada Srpske mora odobriti Narodna skupština Republike Srpske.

 “Smatramo da će prioriteti i smjernice u Prijedlogu politike zaduživanja Republike Srpske biti osnov za dalje zaduživanje po procedurama koje su do sada bile, odnosno da parlament Srpske donosi konačnu odluku”, dodao je Tegeltija, podsjetivši da je javni dug Republike 40 odsto BDP-a.

On je naglasio da su navedenim dokumentom definisani kriterijumi za zaduživanje koji su niži od kriterijuma koje je utvrdila Evropska komisija.

“Srpska se nalazi na dobrom putu da kontroliše ukupan dug. Želimo sredstva Evropske investicione banke, Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj bez provizije da se obezbijede našoj privredi”, kaže Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana