Zaduženost po stanovniku porasla za 40 odsto

Tanja Šikanjić
Zaduženost po stanovniku porasla za 40 odsto

BANjALUKA - Zaduženost po stanovniku u poslovnim bankama u BiH je od 2007. do 2010. godine povećana za 40 odsto, dok je u zemljama regiona taj procenat znatno niži.

To su pokazali rezultati istraživanja nivoa zaduženosti stanovništva u poslovnim bankama u zemljama regiona, koje je sprovedeno u Srbiji, a koje je obuhvatilo samo zaduženost fizičkih lica u bankama.

Dinamika rasta zaduženosti u Srbiji u pomenutom periodu bila je nešto manja i iznosila je 29 odsto, a dugovanja po stanovniku u Hrvatskoj su u istom periodu porasla za 14 odsto.

Prema rezultatima istraživanja, prosječna zaduženost po zaposlenom u BiH u 2010. godini je iznosila oko 5.500 evra, što je izuzetno visoka zaduženost u odnosu na prosječnu platu, koja je u februaru ove godine iznosila 818 maraka.

U strukturi rasta zaduženosti su najvećim dijelom bili zastupljeni stambeni krediti i krediti za refinansiranje.

U analizi istraživanja zaduženosti se navodi da najveću opasnost u budućem periodu za stanovništvo u BiH i zemljama u regionu predstavlja značajna neuravnoteženost rasta kreditne zaduženosti i rasta prosječnih zarada.

- Ovakav trend bi mogao u budućem periodu mnoge građane dovesti do velikih problema u otplati kredita - navodi se u rezultatima istraživanja.

Isto smatra i profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Vujo Vukmirica, koji je istakao da u periodu krize i otežanih privrednih aktivnosti, koje su posljednjih godina prisutne u BiH i zemljama regiona, svaki rast zaduženosti stanovništva može da bude veliko opterećenje.

- Rast zaduženosti u nepovoljnom periodu je doprinio povećanju broja zahtjeva za prolongiranjem otplate kredita na godinu ili dvije, kako u Srbiji, tako i u BiH - istakao je Vukmirica.

Dodao JE da ipak treba imati u vidu da su, bez obzira na rast zaduženosti od 40 odsto, stanovnici BiH i dalje znatno manje zaduženi u odnosu na stanovnike u zemljama regiona. 

- To je zato što se u BiH i dalje veoma mali procenat radnika zadužuje u odnosu na ukupan broj zaposlenih - istakao je Vukmirica.

ZEMLjA

Zaduženost po zaposlenom u  evrima u 2010. godini

Srbija

2.000

Crna Gora

5.500

Hrvatska

10.000

BiH

5.500

Makedonija

1.700

Slovenija

7.200

Grčka

14.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana