Zaduženost po glavi stanovnika 1.505 KM

Agencije
Zaduženost po glavi stanovnika 1.505 KM

Banjaluka - Ukupna zaduženost građana Republike Srpske po kreditima banaka iz Srpske na kraju prvog tromjesječja iznosila je 2,15 milijardi KM ili 1.505 KM po glavi stanovnika, stoji u izvještaju Agencije za bankarstvo Republike Srpske, prenose agencije.

Zaduženost po glavi stanovnika po kreditima banaka na kraju prošle godine iznosila je 1.501 KM.

Prema namjenskoj strukturi kredita građanima, najveće učešće od 65 odsto imaju kratkoročni i dugoročni krediti za opštu potrošnju u iznosu od 1,4 milijarde KM.

U namjenskoj strukturi kredita za opštu potrošnju prevladavaju nenamjenski gotovinski krediti, čiji je iznos na kraju prvog tromjesječja bio 1,06 milijardi KM sa stopom pada od jedan odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Krediti građanima po karticama i prekoračenja po računima ukupno iznose 174 miliona KM i imaju stopu rasta od četiri odsto u odnosu na kraj prošle godine.

Ostale namjene kredita, kupovina robe široke potrošnje, kupovina automobila, kupovina hartija od vrijednosti, lombardni krediti i slično iznose 140,7 miliona KM ili deset odsto.

Mikrokreditni sektor: Negativan finansijski rezultat milion KM

Mikrokreditni sektor u Republici Srpskoj je na kraju prvog tromjesječja ove godine ostvario negativan finansijski rezultat od 1,01 miliona KM, stoji u izvještaju Agencije za bankarstvo RS.

U posmatranom periodu u Srpske je licencirano devet mikrokreditnih organizacija, od čega su četiri mikrokreditna društva licencirane kao profitne i pet mikrokreditnih fondacija kao neprofitne organizacije.

Ukupan prihod mikrokreditnih organizacija na kraju prvog tromjesječja bio je 9,2 miliona KM sa stopom pada od 11 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, a odnose se na prihode mikrokreditnih društava u iznosu od 9,1 miliona KM i prihode mikrokreditnih fondacija od 124.000 KM.

Osnovni prihodi su prihodi od kamata i iznose devet miliona KM, što čini 98 odsto ukupnih prihoda i manji su za deset odsto u odnosu na stanje krajem prvog kvartala prošle godine.

Pad prihoda od kamata posljedica je smanjenja kreditnog portfolija.

Ukupni rashodi na kraju prvog tromjesječja iz redovnog poslovanja iznosili su su 10,6 miliona KM sa padom od 12 odsto u odnosu na kraj prethodne godine.

Pozitivan finansijski rezultat ostvarila su dva mikrookreditna društva u ukupnom iznosu od 554.000 KM, a jedno mikrokreditno društvo je poslovalo sa gubitkom od 1,5 miliona KM, tako da je na nivou mikrokreditnih društava ostvaren gubitak od 950.000 KM.

U prvom kvartalu mikrokreditne fondacije su ostvarile manjak prihoda nad rashodima od 64.000 KM, gdje su tri mikrokreditne fondacije imale manjak prihoda nad rashodima od 66.000 KM, jedna mikrokreditna fondacija je imala višak prihoda nad rashodima od 2.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana