Zaduženost najmanja u Srpskoj i Srbiji

Marina Čigoja
Zaduženost najmanja u Srpskoj i Srbiji

Banjaluka - Građani RS, sa kreditnom zaduženošću od 1.687 KM po glavi stanovnika, među najmanje zaduženima su u okruženju, a od nas su manje zaduženi samo stanovnici Srbije.

Prema podacima Udruženja banaka Srbije, zaduženost stanovnika Srbije iznosi oko 1.547 KM po glavi, zaduženost građana Hrvatske po glavi stanovnika iznosi više od 7.823 marke, u Sloveniji oko 9.779 KM, dok je prosjek EU od 23.470 do 25.426 maraka.

Građani Crne Gore dužni su bankama po osnovu kredita, kreditnih kartica i minusa na računima približno 1,6 milijardi KM, što znači da je prosječno svaki stanovnik te države zadužen 2.543 marke.

Ekstreman primjer je Kipar, gdje je zaduženost građana 60.631 marku po stanovniku.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, na nivou bankarskog sistema Srpske ukupni plasmani stanovništvu, koje čine krediti bankarskog sektora, mikrokreditnog sektora i potraživanja po osnovu finansijskog lizinga sektora davalaca lizinga, na kraju prošle godine iznosili su 2,413 milijardi KM.

To daje zaduženost od 1.687 KM po stanovniku i ona je ostala na nivou iz 2011.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da su građani danas poprilično oprezni prilikom zaduživanja.

- Građani su sada oprezniji kod zaduživanja, banke su dosta restriktivne, tako da bi se pojedinci vjerovatno lakše i više zaduživali da nam uslovi to dozvoljavaju. Tu, prije svega, mislim na loše plate i nizak nivo zaposlenosti. Dakle, nismo mnogo zaduženi, ali nemamo ni prilike i mogućnosti za zaduživanje - rekao je Pavlović.

On je istakao da je zaduženost građana RS u odnosu na plate značajna.

- Mi smo ekonomija koja nema razvojnih programa, iz čega se može zaključiti da dugoročno taj nivo zaduženosti ne bi smio više da raste - rekao je Pavlović.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić rekao je juče da zaduženost građana Srbije već nekoliko godina stagnira na nivou od oko 800 evra i da je neuporedivo niža u poređenju i sa zemljama u okruženju.

Dugalić je istakao da su razlozi za to nizak standard građana Srbije, odnosno niska prosječna zarada, kao i regulativa Narodne banke Srbije i oprezan pristup banaka koje vode računa o odobravanju novih kredita jer im rastući nivo nenaplativih kredita predstavlja veliko upozorenje, prenijele su agencije.

Plate

Kada su u pitanju prosječne plate u regionu, i tu su RS i Srbija na samom dnu. Prosječna plata u RS u februaru ove godine iznosila je 811 maraka, dok je u Srbiji bila 758 KM.

Prosječna plata u Crnoj Gori je 949 maraka, u Hrvatskoj 1.421 KM, a u Sloveniji 1.932 marke.

Zaduženost po glavi stanovnika                                   KM

Republika Srpska                                                        1.687

Srbija                                                                          1.547 

Crna Gora                                                                    2.543 

Hrvatska                                                                       7.823 

Slovenija                                                                      9.779  

EU (prosjek)                                                      23.470 - 25.426  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana