Zadržavanje drveta jača domaće firme

Marijana Miljić
Zadržavanje drveta jača domaće firme

Banjaluka - Zabrana izvoza trupaca iz Republike Srpske omogućiće stabilnije snabdijevanje sirovinom domaćih drvoprerađivača i doprinijeti jačanju preduzeća iz ovog sektora, ocjenjuju predstavnici firmi za preradu drveta.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić kazao je da je prijedlog uredbe o zabrani izvoza trupaca pripremljen, te da će uskoro biti razmatran i na sjednici Vlade RS. Iz resornog ministarstva nismo uspjeli da dobijemo više informacija o ovoj mjeri, osim da dokument pripremaju u saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma.

Sekretar Udruženja drvoprerađivača pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je da bi ova mjera trebalo da doprinese stabilizaciji i poboljšanju snabdijevanja drvoprerađivača sirovinom.

- Već godinama smo upozoravali na to da je potrebno sirovinom prvo snabdjeti domaće kapacitete, pa tek onda, ako nešto ostane, izvoziti. Pouzdanijim i sigurnijim snabdijevanjem omogućili bismo dalji rast i razvoj preduzeća iz našeg sektora. Trenutno imamo manjak robe u odnosu na kapacitete. Saglasni smo sa tim da bude donesena takva jedna mjera - rekao je Šinik najavljujući da će pratiti reakciju iz okruženja na donošenje ove uredbe.

Šinik je kazao i da će u okviru uredbe vjerovatno biti definisan i izvoz ogrevnog drveta, jer je primjetno da njegova vrijednost raste. Kazao je da je samo za šest mjeseci ove godine na inostranom tržištu završilo ogrevno drvo teško 12 miliona KM.

Istog stava je i predsjednik Saveza udruženja drvoprerađivača istočne regije Brane Vitomir, koji navodi da su već dugo zagovarali ovu mjeru.

- To je naša inicijativa. U tome treba istrajati do kraja. Svakako pozdravljamo donošenje ove uredbe, ali nju na kraju treba i primijeniti. Sve što bude navedeno u toj uredbi treba i sprovesti u praksi. Zbog nedostatka sirovine trenutno imamo velikih problema sa iskorišćavanjem i upošljavanjem naših kapaciteta. Imamo kapacitete, ali nemamo dovoljno sirovine. Borimo se za sirovinu, dok je pojedinci izvoze. Tome treba stati u kraj. Ovo je posljednji momenat da nešto uradimo - kazao je Vitomir.

Direktor "Šuma RS" Risto Marić rekao je da je prije 15 dana pokrenuto pitanje donošenja uredbe kojom bi bio ograničen izvoz šumskih sortimenata.

- Ta uredba bi mogla da stupi na snagu za šest mjeseci. Mi ćemo u RS ispoštovati ove propise, ali treba imati u vidu da i u FBiH ima graničnih prelaza preko kojih se može izvoziti sirovina - kazao je Marić.

Obustava

"Šume RS" ove godine obustavile su isporuku šumskih drvnih sortimenata za nekoliko kupaca jer su sirovinu koju su nabavljali od ovog preduzeća izvozili. Ta preduzeća, nakon što su dobijala ugovorene količine sirovine od javnog preduzeća, izvozila su je u pojedine zemlje regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana