Zadržati javnu potrošnju na sadašnjem nivou

Marina Čigoja
Zadržati javnu potrošnju na sadašnjem nivou

BANjA LUKA - Ekonomskom politikom za 2009. godinu predviđeno da se javna potrošnja u Srpskoj zadrži na nivou od 36,5 odsto od bruto društvenog proizvoda, rekao je juče u Banjoj Luci poslije javne rasprave o ovom dokumentu, predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik.

- To je manje nego u nekim zemljama EU. Pored toga, očekujemo da će se inflacija zadržati na 3,2 odsto - istakao je Dodik.

Prijedlozi koje su na raspravi iznijeli privrednici iz RS, osim na ograničenje javne potrošnje, odnosili su se i na to da se formiraju fondovi za intervenciju tamo gdje je to najneophodnije.

Dodik je rekao da osnivanje interventnog fonda nije sporno, ali da na pomoć putem kreditnih davanja ne mogu računati sva preduzeća.

- Niko ne može da računa ni na to da će olako dobiti sredstva iz Razvojno-investicione banke za bilo koji program koji nije usmjeren na dugoročnost i očuvanje zaposlenosti u preduzećima i na konkurentnost prema regionalnim ekonomijama - istakao je Dodik.

On je rekao da je pravi odgovor na svjetsku ekonomsku krizu dodatno investiranje i za početak naredne godine najavio početak gradnje Hidroelektrana na Bosni i autoputeva.

Jedna od mjera ekonomske politike, dodao je biće i povećanje takse na oblovine.

On je naglasio da RS već sada ima značajne pogodnosti u odnosu na okruženje.

- Imaćemo najjeftiniju struju u regiji za potrebe stanovništva i privrede, imamo najnižu stopu doprinosa za plate, povećali smo neoporezovani dio plate, a prvi put od kada postoji RS u idućoj godini stopa investiranja biće 20 odsto bruto društvenog proizvoda - zaključio je Dodik.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić rekao je da su se primjedbe odnosile prvenstveno na preduzimanje odgovarajućih mjera u vezi sa globalnom ekonomskom krizom i to šta bi Vlada RS trebalo da preduzme po tom pitanju.

- Mislimo da bi Vlada trebala da interveniše naročito u prerađivačkoj industriji u kojoj se osjećaju najveći problemi - istakao je Đurić.

Garancije

- Spremni smo i na to da se ukinu garancije banke za učešće na javnim tenderima u RS, te da putem Uprave za indirektno oporezivanje tražimo da se ukinu bankarske garancije, koje su se morale davati toj upravi za potrebe uvoza repromaterijala za našu industriju i da je za to dovoljno da se daju određene mjenice preduzeća, što bi pojeftinilo i ubrzalo određene procedure - kazao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana