Zadržati energetsku samostalnost Srpske

Marina Čigoja
Zadržati energetsku samostalnost Srpske

BANjA LUKA - Republika Srpska opredijeljena je za energetsku samostalnost, što znači da neće biti promjena u vlasničkoj strukturi postojećih objekata u elektroenergetskom sektoru Srpske.

Rekao je to u petak u Banjoj Luci ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac poslije sastanka sa predstavnicima Sindikata energetike RS, na kojem je bilo riječi o Strategiji energetike i primjeni kolektivnog ugovora u ovoj oblasti.

- Ovo je grana u kojoj i u sadašnjim okolnostima ostvarujemo dobre rezultate. Republika Srpska je opredijeljena za energetsku samostalnost, a to znači da nema promjene u vlasničkoj strukturi postojećih objekata - istakao je Puhalac.

Dodao je da će sljedeće aktivnosti na novim objektima iz oblasti energetike biti realizovane kroz izbor strateškog partnera.

- Za dio objekata koji ne budu obuhvaćeni ovim varijantama biće raspisani javni pozivi i tenderi za sve one koji žele da ulože u izgradnju i eksploataciju tih objekata - kazao je Puhalac i najavio istraživanje zaliha nafte i prirodnog gasa, te ozbiljan posao na gasifikaciji RS.

Najveći i najznačajniji privredni uspjeh Srpske i BiH, istakao je Puhalac, je pokretanje Rafinerije Brod, koja će uz pomoć najavljenih 650 miliona evra ulaganja u iduće četiri godine, postati regionalni kapacitet.

Govoreći o kolektivnom ugovoru, Puhalac je rekao da postoje velike šanse da ovo pitanje bude riješeno na zadovoljstvo svih zaposlenih u energetskom sektoru.

Predsjednik Sindikata udruženih radnika energetike RS Dušan Vrhovac rekao je da je energetika uređen sektor i da tako treba da bude i po pitanju prava radnika.

- Kolektivni ugovor treba da bude osnov za sve ostale ugovore u ovom sektoru. Ne možemo podržati nastojanja Saveza sindikata RS da se donese opšti kolektivni ugovor sa rješenjima koja su u prijedlogu, jer on ne obezbjeđuje ni minimum civilizacijskog dostojanstva radnicima u privredi. Pozivamo Savez sindikata da u ovoj godini, u jeku ekonomske krize, odustane od donošenja novog opšteg kolektivnog ugovora - rekao je Vrhovac i dodao da je krajem prošle godine smanjena cijena rada u sektoru energetike sa 140 na 135 maraka.

Zamjenik direktora Optima grupe Slavko Šćepanović rekao je da kolektivni ugovor energetike nije u potpunosti prilagođen naftnoj industriji, te da je potrebno da se urade određene izmjene.

Dodao da se oni u potpunosti pridržavaju dogovora preuzetih privatizacijom državnog kapitala.

- Zadržali smo broj zaposlenih, nije bilo otpuštanja, iako postoji višak radnika - naglasio je Šćepanović.

Krađa struje

Slobodan Puhalac rekao je da su distributivni gubici RS veći nego oni koji se žele ostvariti, te da oni iznose oko 17 odsto ukupne distribucije struje.

- Te gubitke potrebno je spustiti na najmanje 14 odsto. Promijenili smo zakonsku regulativu, koja je omogućila da se aktivnošću organa gonjenja i organa "Elektroprivrede RS" spriječe nelegalna priključenja, trošenja i evidencije. Ulaganjem u sistem daljinskog očitavanja i drugih tehničkih poboljšanja u ovoj oblasti postići će se efekti koji će doprinijeti da se nivo distributivnih gubitaka svede na razuman nivo - rekao je Puhalac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana