Zadržani radnici, opstala proizvodnja

Milka Milunović
Zadržani radnici, opstala proizvodnja

BANjA LUKA - Poslodavci u tekstilnoj i kožarsko prerađivačkoj industriji zadovoljni su efektima mjera koje je u proteklih nekoliko mjeseci preduzela Vlada RS na prevazilaženju posljedica ekonomske krize i ocjenjuju da bi bilo dobro da Vlada RS produži davanje subvencija do kraja ove godine.

Izjavio je ovo za "Glas Srpske" predsjednik Udruženja poslodavaca u tekstilnoj i kožarsko prerađivačkoj industriji RS   Zorislav Stojić.

On je napomenuo  da je Vlada RS sa ciljem  prevazilaženja problema i stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenata u preduzećima koja izmiruju obaveze za poreze i doprinose, u industriji tekstila, kože i obuće, odobrila subvencije u iznosu od 50 maraka po radniku,  za period od 1. januara  do 1. jula 2009. godine.

- Ova mjera dala je pozitivne efekte i s obzirom da je ona rezultirala zadržavanjem broja radnika i održavanjem proizvodnih kapaciteta, a u nekim firmama i usmjeravanjem u tehnološki razvoj i nabavku repromaterijala, mišljenja smo da je potrebno produžiti rok za subvencije do kraja godine - rekao je Stojić.

U Udruženju upozoravaju da privredna situacija nije ohrabrujuća i da postoje veliki problemi u organizovanju proizvodnje, kao i plasmanu proizvoda na domaćem tržištu koje je prezasićeno uvozom robe iz drugih, prvenstveno azijskih zemalja.

- Gotovo 80 odsto proizvodnje bazira se na izvozu, dok je tek oko 20 odsto proizvodnje namijenjeno za domaće tržište.  U ovim preduzećima zaposleno je oko 12.000 radnika sa veoma niskim platama, koje u prosjeku iznose oko 400 maraka, što je znatno ispod republičkog prosjeka - kažu u Udruženju.

Sindikat

 Član Izvršnog odbora Udruženja Nikola Tolimir kaže da su poslodavci razočarani zbog činjenice da je rukovodstvo Granskog sindikata kože, tekstila i obuće u programu rada prepisao plan i ciljeve rada Udruženja poslodavaca u ovim privrednim djelatnostima.

- Poslodavci su pregovarali sa Vladom RS da stimuliše proizvodnju i sačuva radna mjesta, te da preduzme mjere privrednog oporavka preduzeća. Ali predsjednik Granskog sindikata tekstilne i kožarske industrije Danko Ružičić, sve je naveo kao aktivnost Sindikata, što nije pošteno - rekao je Tolimir.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana