Zadržan rejting sa negativnim izgledima

Glas Srpske
Zadržan rejting sa negativnim izgledima

BANjALUKA - Međunarodna bonitetna kuća "Mudis" zadržala je istu ocjenu kreditnog rejtinga BiH, "B2" sa negativnim izgledima, saopšteno je juče iz Centralne banke BiH.

Analitičari agencije "Mudis" ocjenjuju da će nepostojanje Savjeta ministara BiH od izbora, koji su održani u oktobru 2010. godine, odgoditi napredak političkih reformi i strukturalnih ekonomskih reformi, što će onemogućiti pristup finansijskoj podršci izvana.

Usporen ekonomski oporavak u BiH, sa rastom od dva odsto ili manje u 2011. godini i daljim smanjenjem koje se predviđa u 2012. godini, podudara se sa situacijom u regionu i Evropi u cjelini.

- Postojeća politička situacija negativno utiče na povjerenje i može odvratiti investitore, domaće i strane. Jačanje institucija kroz sprovođenje strukturalnih reformi, pojednostavljivanje procesa političkog odlučivanja, te unapređenje međuentitetskih odnosa doveli bi do poboljšanja kreditnog rejtinga - smatraju analitičari ove agencije.

Dodaju da bi dalje nepostizanje dogovora u vezi sa formiranjem Savjeta ministara spriječilo sprovođenje ustavnih reformi koje su potrebne za integraciju u Evropsku uniju ili ekonomsku reformu koju zahtijevaju kreditori, te prouzrokovalo smanjenje kreditnog rejtinga BiH.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Vujo Vukmirica kaže da je mnogim zemljama u Evropi i svijetu posljednjih mjeseci snižen rejting, zbog čega ne treba da čudi da BiH nije popravila svoj rejting.

- Sama činjenica da on još nije snižen je uspjeh. U cijelom svijetu je došlo do smanjenja optimizma u vezi sa razvojem. Činjenica je da će neformiranje Savjeta ministara imati uticaja na smanjeno interesovanje stranih kreditora za ovu zemlju - istakao je Vukmirica.

On je naglasio da rejting sam po sebi nije odlučujući za interesovanje investitora, već ulogu, prije svega, imaju atraktivni programi.

- Bez obzira na razlog, činjenica je ipak da je kod nas kriza i te kako prisutna i da se ne vidi svjetlo na kraju tunela - naglasio je Vukmirica.

"Standard end Purs"

Međunarodna agencija za procjenu kreditnog rejtinga "Standard end Purs" snizila je krajem novembra BiH suvereni kreditni rejting sa "B+" na "B" uz stavljanje rejtinga na posmatranje s mogućim negativnim implikacijama.

Kreditni rejting je snižen zbog nedostatka napretka u usvajanju budžeta BiH za 2011. i 2012. godinu i nepostojanju Savjeta ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana