Zadruga Jankovci stiže po Šećeranu

Marina Čigoja
Zadruga Jankovci stiže po Šećeranu

Banjaluka - Čelnici Poljoprivredne zadruge "Jankovci" iz Hrvatske dolaze danas na sastanak u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS da bi pregovarali o uslovima za preuzimanje bijeljinske "Šećerane".

Za "Šećeranu" su bile zainteresovane firme iz Poljske, Španije i Rusije, ali je najveće interesovanje pokazala Poljoprivredna zadruga "Jankovci".

Direktor Poljoprivredne zadruge "Jankovci" Vlado Bekavac potvrdio je da postoji interesovanje i istakao da će sa predstavnicima Ministarstva i "Šećerane" razgovarati o preuzimanju fabrike.

- Zainteresovani smo za preuzimanje, ali vidjećemo kakve će uslove pred nas postaviti većinski vlasnik, odnosno država. Sastanak koji će biti održan danas je jedan od konkretnijih i mogli bismo biti na pravom putu iako danas vjerovatno neće biti riješeno sve - rekao je Bekavac.

U Ministarstvu poljoprivrede su istakli da su predstavnici zadruge "Jankovci" tri puta boravili u "Šećerani" i da su uputili dopis u kojem su naveli da su zainteresovani za nastavak razgovora u vezi sa daljim investiranjem u fabriku i za njeno preuzimanje.

- Oni su zatražili da bude organizovan sastanak na kojem bi izložili sve probleme koje su uočili prilikom posjeta fabrici i kako bismo zajedno pokušali pronaći izlaz iz teške situacije u kojoj se nalazi fabrika u vezi sa konačnim pokretanjem proizvodnje - kazali su u Ministarstvu i dodali da je Vlada kao pomoć "Šećerani" u dva navrata uplatila ukupno oko 130.000 KM.

Član privremenog Nadzornog odbora "Šećerane" ispred manjinskih akcionara Rade Rakić izrazio je nadu da će današnji sastanak uroditi plodom i da će fabrika konačno početi da radi. Kazao je da je Vlada uplatila pomoć i da bi ove sedmice trebalo da bude puštena struja u fabrici.

- Nadamo se da će strateški partner ući u fabriku do kraja godine kako bismo imali šansu da fabriku pripremimo za rad u idućoj godini - naglasio je Rakić.

Fabrika šećera prešla je u vlasništvo RS nakon što je krajem januara Vrhovni sud RS pravosnažno osudio Zorana Ćopića na četiri godine zatvora i trajno mu oduzeo imovinu vrijednu oko 20 miliona maraka, za koju je utvrđeno da ju je stekao pranjem novca jednog od najvećih narko-bosova Darka Šarića. Ćopiću je tada, između ostalog, oduzeto i 10,8 miliona akcija "Šećerane", koje čine 51 odsto kapitala tog preduzeća. Taj udio bio je u vlasništvu Ćopićevog preduzeća "Agrokop" iz Banjaluke.

U oktobru 2010. godine fabrika je počela da radi, ali je proizvodnja zaustavljena nakon Ćopićevog hapšenja.

Uslovi

Kada su u pitanju uslovi koje će budući partner morati da ispuni, u Ministarstvu poljoprivrede su rekli da će konačna lista zavisiti od izbora strateškog partnera i rezultata pregovora. Osnovni uslovi koje će zahtijevati u startu su da partner potpuno revitalizuje fabriku, obezbijedi potrebnu sirovinu za preradu, zaposli sve radnike i obezbijedi tržište za finalne proizvode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana