Zabrinutost zbog visokih cijena nafte

Glas Srpske
Zabrinutost zbog visokih cijena nafte

BEČ - Glavni sekretar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Abdulah El-Badri rekao je da je ta organizacija zabrinuta zbog visokih cijena nafte, te naglasio da su tržišta snabdjevena.

- Visoka cijena nafte zabrinjava. Prema našim procjenama, trenutno je u nju uračunata premija za rizik od nekih 15 do 20 dolara - kazao je Badri uoči sastanka azijskih ministara za energetiku, na kojem će raspravljati o uticaju cijena na privredu, prenijele su agencije.

Badri je pozvao na uvođenje određenih propisa radi obuzdavanja spekulacija na tržištima, te smanjenje poreza na naftne proizvode radi snižavanja visoke cijene nafte.

On je rekao da su tržišta dovoljno snabdjevena te da nema potrebe za povećanjem proizvodnje jer nema dovoljno kupaca.

Politička previranja na Bliskom istoku i Africi, te stalni rast cijena energenata mogli bi da ugroze kompletnu globalnu ekonomiju, upozorili su u najnovijem izvještaju Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka.

- Ako cijena nafte nastavi da raste sadašnjim brzim tempom, rast na globalnom nivou mogao bi da bude usporen između 0,3 u ovoj i 1,2 odsto u 2012. godini - navodi se u izvještaju Svjetske banke.

Cijene nafte u ponedjeljak su na azijskim tržištima pale.

Na tržištu u Njujorku barel nafte za isporuku u maju pojeftinio je 70 centi na 108,96 dolara. Na londonskom se tržištu cijena barela za isporuku u junu spustila za 42 centa, na 123,03 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana