Zabranjena preprodaja sirovine

Marina Čigoja
Zabranjena preprodaja sirovine

Banjaluka - U ugovore o isporuci sirovine između “Šuma Srpske” i prerađivača ubuduće će biti unesena klauzula o zabrani preprodaje sirovine bez prerade, kao i sankcije za takve prekršaje.

To je predviđeno Akcionim planom za suzbijanje sive ekonomije koji je Vlada RS nedavno usvojila.

Direktor “Šuma RS” Dragan Grabovac naglašava da preprodaja stvara veliki problem ovom preduzeću i dodaje da pojedinci koji dobiju veće količine, na duži rok otplate, prodaju sirovinu, ali da je to teško dokazati.

- Oni koji budu uhvaćeni u preprodaji izgubiće ugovor sa “Šumama” i ići će na crnu listu - rekao je Grabovac.

Kazao je da siva ekonomija u ovoj oblasti mora biti ugašena i da će se zbog toga ići i u izmjene zakona.

- Naš prijedlog je da dokumentacija koja prati robu do odredišta mora biti krajnja dokumentacija. Tako da će i polazna i završna dokumentacija biti iz javnog preduzeća - rekao je on i dodao da su se mnoge stvari u “Šumama” popravile u odnosu na raniji period, te da su u prošloj godini imali stoodstotnu naplatu, što se nikada do sada nije desilo.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik kaže da se preprodaja dešavala u ranijem periodu i to na način da su “Šume” umjesto plaćanja izvođačima radova odnosno njihovim partnerima davale sirovinu koja je nerijetko završavala i u FBiH. Vlada je 2011. godine obavezala “Šume” da plaćaju izvođačima radova, a ne da im daju sirovinu.

- Drugi problem je kada pojedini prerađivači, sa manjim kapacitetima, nakon što dobiju sirovinu od “Šuma” to preprodaju. Ima i onih koji imaju razvijene kapacitete, ali zbog brzine da dođu do likvidnog novca smanjuju procese i prodaju poluproizvode, a imaju status kupca koji treba da pravi novi program - rekao je Šinik. Poručio je da tome treba stati u kraj jer preprodaja umanjuje mogućnosti koje se očekuju od sektora, a to je da se sirovina odnosno potencijal koji RS ima prevede u što je moguće veći stepen obrade i veću vrijednost.

- Svi koji učestvuju u skraćivanju procesa treba da budu onemogućeni, a posebno oni koji trupce nakon što ih preuzmu ne prerađuju ih uopšte već ih preprodaju - rekao je Šinik. Drvoprerađivačka industrija RS jedna je od rijetkih koja ostvaruje suficit, a izvoz je četiri puta veći od uvoza.

Preduzeća i radnici

U drvopreradi i šumarstvu RS lani je radilo 517 preduzeća iz oblasti drvoprerade, dok u šumarstvu, osim javnog preduzeća, postoji i oko 50 firmi koje se bave izvođenjem radova u šumarstvu.

- U preradi drveta i proizvodima od drveta ima 6.015, u proizvodnji namještaja 2.800 radnika, a u šumarstvu oko 5.500 radnika - kaže Lazo Šinik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana