Zabrana upravljanja imovinom ZIF Balkan Investment

Marina Čigoja
Zabrana upravljanja imovinom ZIF Balkan Investment

Banjaluka - Komisija za hartije od vrijednosti RS zabranila je društvu za upravljanje investicionim fondovima "Balkan Investment Managment" da raspolaže imovinom Zatvorenog investicionog fonda "Balkan investment fond".

U rješenju KHOV-a navodi se da Balkan investment banka koja obavlja poslove depozitara za ZIF "Balkan investment fond" nema pozitivan revizorski izvještaj za prošlu godinu, što je jedan od uslova za obavljanje poslova depozitara.

Dodaje se da je, u skladu sa Zakonom o investicionim fondovima kojim je propisano da, u slučaju oduzimanja dozvole za rad banci depozitaru ili nastanka drugih okolnosti koje banci onemogućavaju izvršavanje ugovornih obaveza, NO fonda dužan da u roku od dva mjeseca od nastupanja takvih okolnosti potpiše ugovor sa drugom bankom.

- Nalaže se NO ZIF "Balkan investment fond" da najkasnije do 26. juna potpiše ugovor sa drugom bankom depozitarom i da dostavi KHOV ugovor o poslovima banke depozitara sa bankom koja ispunjava uslove za obavljanje tih poslova, radi davanja saglasnosti - navodi se u rješenju Komisije.

Dodaje se da će zabrana raspolaganja imovinom fonda trajati do dobijanja saglasnosti na ugovor o poslovima banke depozitara sa drugom bankom depozitarom.

- Komisija je u cilju zaštite interesa akcionara fonda kojim Društvo upravlja, odlučila da Društvu privremeno zabrani raspolaganje imovinom fonda kojom upravlja, do davanja saglasnosti na ugovor o poslovima banke depozitara sa drugom bankom depozitarom - naglašava se u rješenju.

Radio-televizija Republike Srpske ranije je objavila da je "Balkan investment fond", koji djeluje u okviru grupacije "Birač" imao sumnjive transakcije hartija od vrijednosti i ulagao u povezano preduzeće "Alumina" iz Zvornika kupovinom nekretnina.

- U revizorskom izvještaju za prošlu godinu "Balkan investment fond" dobio je mišljenje sa rezervom a glavni razlog bila su potraživanja od "Alumine" za zakupninu. Ovaj fond je krajem 2010. kupio nekretnine od "Alumine" za 1,3 miliona KM i ponovo ih izdao "Alumini" za 5.000 KM - prenio je RTRS.

U "Balkan investment fondu" rekli su da nije bilo špekulacija i da su u ulaganja u "Aluminu" opravdana, ali da ne dobijaju zakupninu zbog problema u "Alumini".

Banka

U rješenju KHOV-a naglašava se da Balkan investment banka kao banka depoziter Fonda, neće izvršavati naloge društva za upravljanje investicionim fondovima "Balkan Investment Managment" u vezi sa transakcijama sa akcijama od vrijednosti i drugom imovinom koja čini portfelj Fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana