Za uvođenje ISO standarda firmama 28 hiljada KM

Dragana Ćosić
Za uvođenje ISO standarda firmama 28 hiljada KM

BANjA LUKA - Pomoćnik ministra privrede, energetike i razvoja Republike Srpske Milan Cvijić potpisao je juče u Banjoj Luci sa tri preduzeća ugovore o dodjeli sredstava za uvođenje sistema kvaliteta ISO 9001, ukupne vrijednosti 28.000 maraka.

Cvijić je istakao da je preduzeću “Kaolin promet” iz Srpca odobreno 10.000 maraka, preduzeću “Stojanović i sin” iz Ruhotine 9.800 maraka, a preduzeću “Novi komerc” iz Sokoca 8.200 maraka.

- Riječ je o unapređenju organizacije preduzeća definisanih standardom ISO 9001, kako bi bolje poslovala na domaćem i međunarodnom tržištu. Suština ovih standarda je da se prepoznaju zahtjevi korisnika i kupaca koji se moraju ispuniti - istakao je Cvijić.

On je dodao da su to standardi koji vrijede za sve djelatnosti i sve veličine preduzeća.

- Sertifikat se dobija na tri godine, a nakon jedne godine obavlja se potvrđivanje. Preduzeće koje želi da uvede ovaj standard mora da ima prostorne, kadrovske i druge resurse - kazao je Cvijić.

Načelnik za mala i srednja preduzeća u Ministarstvu privrede, energetike i razvoja RS Milka Latinčić rekla je da je za ovu godinu predviđeno 600.000 maraka za uvođenje upravljanja menaymenta kvalitetom.

- Sredstva su namijenjena malim preduzećima. Na javni poziv ove godine prijavilo se 91 preduzeće, od čega je 77 ispunjavalo sve uslove. Najveći iznos koji se odobrava jednom preduzeću iznosi 10.000 maraka, a najmanji 4.700 maraka - istakla je Latinčićeva.

Ona je dodala da je prosječni odobreni iznos 7.800 maraka.

- Ovo je do sada četvrti javni poziv, a 199 preduzeća je dobilo sredstva za podsticanje uvođenja ISO standarda ukupne vrijednosti 1.375.190 maraka - dodala je Latinčićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana