Za Telekom malo 1,1 milijarda evra

Glas Srpske
Za Telekom malo 1,1 milijarda evra

BEOGRAD - Radna grupa za prodaju "Telekoma Srbije" predložiće Vladi Srbije da ne prihvati ponudu "Telekoma Austrija", koji je za kupovinu 51 odsto akcija "Telekoma Srbije" juče ponudio 1,1 milijardu evra, javio je RTS.

Predstavnici "Telekoma Austrija" poslali su juče poboljšanu ponudu za kupovinu 51 odsto akcija "Telekoma Srbija", ponudivši 1,1 milijardu evra umjesto prvobitnih 950 miliona.

Nova ponuda austrijskog "Telekoma" predviđa isplatu od 800 miliona evra odmah i dodatne godišnje isplate u sljedećih devet godina, tako da ukupna vrijednost transakcije bude do 1,1 milijardu evra, navedeno je u saopštenju te kompanije.

Kako je navedeno u saopštenju "Telekoma Austrija", koji je u Srbiji vlasnik mobilnog operatera Vip mobajl, iz poboljšane ponude za većinski udio u "Telekomu Srbija" isključena je ranija obaveza investiranja.

Prvobitna ponuda "Telekoma Austrija" dostavljena 21. marta obuhvatala je cijenu od 800 do 950 miliona evra za 51 odsto akcija "Telekoma Srbija" i kapitalna ulaganja od 450 miliona evra za tri godine.

Kako se ističe, poboljšana ponuda je uslovna i, kao i prvobitna, zavisi od odobrenja Komisije za zaštitu konkurencije u Srbiji o koncentraciji na tržištu i dogovora o strukturi troškova "Telekoma Srbije" u određenom periodu.

Minimalna cijena koju je Vlada ranije odredila za preuzimanje 51 odsto kapitala "Telekoma Srbije" je 1,4 milijarde evra.

Paket akcija   

Paket od 51 odsto akcija srpskog "Telekoma" prodaje se u cjelini. Vlasnik 31 odsto je država Srbija, a mediji spekulišu da bi grčki Ote, koji je vlasnik preostalih 20 odsto akcija, mogao da spusti cijenu za svoj dio paketa.

Ukoliko država ne pristane na eventualno poboljšanu ponudu, u Vladi za RTS kažu da su male šanse da rok za prodaju nacionalnog teleoperatera ponovo bude produžen.

"Telekom Srbije" posjeduje kompaniju "Telekoma Srpske" u RS i "m:tel" u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana