Za suzbijanje krize u BiH 39 miliona evra

Tanja Milaković
Za suzbijanje krize u BiH 39 miliona evra

BANjA LUKA - Sporazum za pomoć iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 39 miliona evra granta juče su u Sarajevu potpisali ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić i šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas, saopšteno je iz Ministarstva finansija BiH.

Vrankić je rekao da će ovim bespovratnim sredstvima biti finansirani infrastrukturni projekti, povećanje iznosa osiguranih depozita, te podrška malim i srednjim preduzećima.

- Za pomoć ovim preduzećima predviđeno je dva miliona evra, za željeznički koridor 5c devet miliona, za mahovljansku petlju pet miliona, a za bijeljinski vodovod i kanalizaciju biće izdvojeno 3,5 miliona evra - kazao je Vrankić.

Prema njegovim riječima, za vode i sanitaciju u FBiH biće izdvojeno 12 miliona evra, vodovod u Banjoj Luci milion, hidroelektranu Doboj 5,5 miliona, te za podršku Agenciji za osiguranje depozita BiH milion evra.

- Evropska komisija će kroz IPA 2010, u vidu Paketa za suzbijanje posljedica ekonomske krize u BiH za sljedeću godinu, izdvojiti 41,5 miliona evra bespovratnih sredstava. To znači da će EU za ovu i iduću godinu izdvojiti oko 80 miliona evra za pomoć privredi u BiH - rekao je Vrankić.
Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas rekao je da se nada da će ovaj, kao i sljedeći grant biti "okidač" za značajno finansiranje projekata u BiH u vrijednosti od nekoliko stotina miliona evra.

Savjet ministara EU

Kurkulas je podsjetio da je Savjet ministara EU u ponedjeljak odobrio zajam od 100 miliona evra mikrofinansijske pomoći BiH za 2010. godinu.

- Ovo je samo podrška stend-baj aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji će biti dostupan BiH sljedeće godine, ako se ispune uslovi koji su predviđeni pismom namjere - rekao je Kurkulas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana