Za staž i doprinose 20,2 miliona maraka

Tanja Šikanjić
Za staž i doprinose 20,2 miliona maraka

BANjALUKA - Za povezivanje radnog staža i uplatu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, Vlada RS je ove godine izdvojila 20.200.000 KM, odnosno duplo više novca nego prošle godine.

- U prošloj godini je za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti Vlada RS izdvojila više 10.978.000 KM, te je na ta način zbrinut 6.021 radnik iz 211 preduzeća - naveli su u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Vlada RS je jedna od rijetkih u okruženju koja na ovakav način rješava pitanje povezivanja radnog staža i uplatu doprinosa za PIO i osiguranje od nezaposlenosti.

- Poslije uplate ovih doprinosa radnici mogu ostvarivati i druga prava u skladu sa Zakonom o zapošljavanju, novčanu naknadu u Zavodu za zapošljavanje, a poslije izmirenja obaveza za doprinose za PIO, radnici stiču pravo na penziju, odnosno povezivanje radnog staža za prethodni period - naveli su u Ministarstvu rada.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić je naglasila da bi, prema njihovim procjenama, za ovu godinu trebalo izdvojiti još od pet do osam miliona KM na planiranu sumu.

- Tako bi svim radnicima iz 2010. godine bio povezan radni staž, jer u ovoj godini imamo i radnike "Novoteksa", gdje je otvoren stečaj i gdje oko 800 radnika na Zavodu za zapošljavanje čeka na povezivanje staža - istakla je Mišićeva.

Ona je dodala da su u planu i dogovori sa ministrom finansija RS, gdje će Savez sindikata RS tražiti da se prikupe podaci za sva preduzeća u RS koja kasne u isplati plata i ne uplaćuju doprinose radnicima kako bi se konačno riješio problem radnika koji godinama čekaju na povezivanje staža.

- Spremni smo da učestvujemo u ponudi rješenja kako bi se konačno završila priča o neisplaćenim platama, nepovezanom radnom stažu i tavorenju preduzeća po deset godina koja ne postoje u suštinskom smislu, nego samo formalno - istakla je Mišićeva.

Zbrinuti

Osnove programa socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja i likvidacije preduzeća ostali bez zaposlenja u RS, Narodna skupština RS je usvojila 2004. godine sa ciljem rješavanja socijalnih problema uzrokovanih privatizacijom preduzeća.

- Vlada RS je u periodu od 2004. do 2010. godine socijalno zbrinula 39.144 radnika iz 223 preduzeća, za šta je izdvojila 135,3 miliona KM - naveli su u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana