Za sedam mjeseci opala razmjena za 14,2 odsto

Agencije
Za sedam mjeseci opala razmjena za 14,2 odsto

Beograd - Ukupna robna razmjena Srbije i BiH za sedam mjeseci ove godine iznosila je 901 milion dolara, što je za 14,2 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, podaci su Privredne komore Srbije, javile su agencije.

U odnosu na isti period prošle godine, izvoz iz Srbije u BiH iznosio je 623,2 miliona dolara i bilježi pad od sedam odsto, dok je uvoz iz BiH u Srbiju smanjen za 27 odsto i iznosio je 277,8 miliona dolara.

Suficit za Srbiju u robnoj razmjeni iznosio je 345,4 miliona dolara.
Srbija najviše izvozi u BiH prehrambene proizvode i piće, zatim hemikalije i hemijske proizvode.

Poljoprivreda, lov i usluge čine osam odsto izvoza, a tu su i osnovni metali, mašine i uređaji, jaja, proizvodi od gume i plastike, predmeti od kože, obuća, namještaj, celuloza, proizvodi od minerala.

Iz BiH Srbija najviše uvozi koks i derivate nafte, osnovne metale, ugalj, hemikalije i hemijske proizvode, proizvode od drveta i plute, prehrambene proizvoda i pića, celulozu, papir, struju, gas i toplu vodu, metalne proizvode.

BiH je jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, a u posljednjih nekoliko godina međusobna robna razmjena imala je trend rasta prosječno godišnje od 20 do 30 odsto.

BiH je u 2011. godini bila na trećem mjestu u izvozu Srbije, a sedmi partner u ukupnom srpskom uvozu.

Srbija u robnoj razmjeni sa BiH bilježi značajan suficit, dok je BiH vodeće izvozno tržište za srpsku privredu.

U 2011. godini ukupna robna razmjena Srbije i BiH iznosila je 1,9 milijardi dolara, što je za 15,9 odsto više nego u 2010. godini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana