Za sedam dana obustava rada

Dragana Keleč
Za sedam dana obustava rada

BANjALUKA - Radnici "Fabrike duvana" Banjaluka stupili su juče u jednočasovni štrajk upozorenja te će za sedam dana, u slučaju da im rukovodstvo i većinski vlasnik ne ispune zahtjeve i ne obezbijede osnovna radnička prava, započeti generalni štrajk.

Predsjednik sindikalne organizacije "Fabrike duvana" Miroslav Marinković rekao je da se radnici nalaze u "jednoj vrsti torture", zbog čega su prinuđeni da štrajkom upozorenja pošalju poruku svim institucijama Republike Srpske, uz pitanje da li postoji iko ko može da im pomogne.

- Od uprave i vlasnika preduzeća tražimo poništavanje odluka o otkazima, poštivanje odluke o najnižoj cijeni rada od 205 maraka, poništavanje odredaba kolektivnog ugovora koje se odnose na isplatu plata najkasnije do 15. u mjesecu, isplatu regresa, jubilarnih nagrada, te isplatu troškova prevoza - istakao je Marinković i dodao da radnici žele da znaju hoće li ova fabrika nastaviti sa radom jer se "zakulisno priča o tome kako će fabrika u stečaj".

Stručni saradnik Saveza udruženja malih akcionara Republike Srpske Siniša Božić rekao je da se u ovoj fabrici "dešava kriminal" jer je na ilegalnoj skupštini akcionara izglasana ilegalna uprava preduzeća.

- Ilegalni direktor fabrike Simo Miškić nije upisan u sudski registar na ovu funkciju, a daje otkaze zaposlenima u fabrici - rekao je Božić i dodao da su Udruženje malih akcionara i radnici zbog toga tužili upravu preduzeća.

On je dodao da preduzeće "Antonić trejd" upravlja "Fabrikom duvana" iz Banjaluke kao da je jedini vlasnik iako posjeduje 55 odsto akcija.

Božić smatra da treba poništiti privatizaciju fabrike jer nisu ispoštovane ugovorne obaveze.

Rada Maksimović, koja u "Fabrici duvana" radi blizu 40 godina, kaže da je novonastala situacija "žalosna i bolna za sve radnike".

- Potrebna su mi još samo četiri mjeseca do penzije. Tražili smo od vlasnika fabrike Nebojše Antonića da nam platu poveća za bar deset odsto, i mi bismo time bili zadovoljni, na šta se on nasmijao i nije uopšte htio da nas sasluša - kaže Maksimovićeva i dodaje da je sramota šta su radnici doživjeli poslije toliko godina rada u ovoj fabrici.

Zabranjen ulaz

Predsjedniku Udruženja malih akcionara Fabrike duvana Zlatiboru Koljančiću, koji u preduzeću radi 26 godina, obezbjeđenje fabrike zabranilo je ulazak u krug preduzeća kako ne bi podržao štrajk radnika.

- Ulazak mi je zabranjen jer se borim protiv stečaja, a trenutno se nalazim na prinudnom odmoru do 18. novembra i prijeti mi otkaz, kao i većem broju radnika - dodao je Koljančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana