Za Savu ponuđena dva miliona maraka

Tanja Milaković
Za Savu ponuđena dva miliona maraka

BIJELjINA - Za otkup bijeljinskog preduzeća "Sava" jedini potencijalni kupac Milorad Krstić, biznismen iz Njemačke, ponudio je dva miliona maraka, koje mora da izmiri u roku od mjesec dana, rekao je stečajni upravnik "Save" Nebojša Matić, javile su agencije.

On je rekao da je Krstić za kompletnu imovinu preduzeća ponudio 1.111.387 maraka, a istovremeno se obavezao da ispuni dugovanja prema radnicima u iznosu 819.068 maraka, kao i prema poljoprivrednim proizvođačima od 69.540 maraka.

- Novo preduzeće zvaće se d.o.o. "Sava Bijeljina", a Krstić garantuje preradu poljoprivrednih proizvoda u sljedećih šesnaest godina. U funkciji bi trebalo da bude i hladnjača i magacinski prostor Slobodana Pavlovića - rekao je Matić.

Prema njegovim riječima, potencijalni kupac garantuje da će zadržati cjelovitost lokacije i da će u roku od tri godine uložiti šest miliona maraka, a nakon tog perioda još tri miliona maraka.

Matić ističe da će Krstić u sljedeće tri godine zaposliti 50 starih i novih radnika, kao i 70 sezonskih, a poslije još 70 radnika i 50 sezonaca.

- Obim proizvodnje za prve tri godine biće oko tri hiljade tona godišnje. Potencijalni kupac se obavezao da će obim proizvodnje povećati na pet hiljada tona, a poslije pet godina na osam hiljada tona - naveo je Matić.

On je istakao da je Krstić dostavio i bankarsku garanciju od pola miliona maraka i elaborat nove kompanije.

- Skupština povjerilaca u "Savi" donijeće konačnu odluku o prodaji, za koju očekujem da će biti poznata do 27. decembra - rekao je Matić i dodao da je Krstić jedini koji je do 21. novembra dostavio ponudu za kupovinu preduzeća.

Stečajna masa

Stečajna masa preduzeća "Sava" iz Bijeljine ranije je procjenjivana na 13 miliona maraka. Tome se dodaje i vrijednost zgrade obdaništa od 300 i zemljište od 1.300 metara kvadratnih, koji su odlukom Vrhovnog suda Republike Srpske vraćeni u vlasništvo firme.

-  Sudskom presudom imovina ovog preduzeća se dopunjuje, čime se povećava i njena vrijednost - rekao je ranije stečajni upravnik "Save" Nebojša Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana