Za samo pet dana bez posla ostalo 80.000 ljudi

Glas Srpske
Za samo pet dana bez posla ostalo 80.000 ljudi

LONDON - Za samo pet dana u toku protekle radne nedjelje, bez posla je širom svijeta ostalo oko 80.000 ljudi, piše londonski poslovni dnevnik "Fajnenšel tajms", prenijele su agencije.

List navodi da su podaci prikupljeni u opsežnom istraživanju koje su sproveli njihovi novinari i saradnici, čitajući saopštenja i agencijske izvještaje sakupljene širom planete.

Kompanije koje otpuštaju radnike su najrazličitijeg profila - od fabrike smrznutih košer hot dogova u Čikagu do njemačkih aviokompanija i japanskih proizvođača automobila.

Više od polovine ove neprijatne statistike odnosi se na oko 52.000  zaposlenih koji su dobili otkaze u jednoj od najvećih finansijskih kompanija na svijetu - Sitibank.

Samo u posljednje dvije nedjelje u Velikoj Britaniji posao je izgubilo više od 30 hiljada ljudi, navodi "Fajnenšel tajms".

Kreditna kriza prijeti da ostavi posljedice i u ostatku Evrope, napominje list, a svjetske statističke kompanije prognoziraju da će se tempo otpuštanja radnika nastaviti i u narednim mjesecima, i to "brzinom" od oko 5.500 ljudi na dan.

Najveći evropski proizvođač potrošačke elektronike "Filips elektroniks" saopštio je u subotu da će otpustiti 1.600 radnika odjeljenja za proizvodnju medicinske opreme zbog smanjenja troškova.

Obama

Tim privrednika i ekonomista okupljenih oko novoizabranog američkog predsjednika Baraka Obame, aktivno traži način za otvaranje 2,5 miliona novih radnih mjesta.

U svom kratkom obraćanju putem Interneta, Obama je izrazio želju da veoma brzo potpiše plan o otvaranju novih radnih mjesta širom države, gotovo odmah po preuzimanju dužnosti, 20. januara naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana