Za redovne troškove 131,5 miliona KM

Željka Bašić
Za redovne troškove 131,5 miliona KM

BANjA LUKA - Prvu tranšu kredita Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od oko 131,5 miliona maraka Republika Srpska je povukla 10. jula, a Federacija BiH 31. jula povukla je oko 268 miliona maraka, rekli su u Centralnoj banci BiH.

U Ministarstvu finansija Republike Srpske ističu da će novac od prve tranše kredita biti usmjeren u redovnu budžetsku potrošnju u skladu sa usvojenim rebalansom za ovu godinu.

Republika Srpska je i formalno-pravno ispunila uslove za nastavak realizacije aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom objavljivanjem rebalansa budžeta u "Službenom glasniku RS".

Iz Ministarstva finansija FBiH naveli su da će novac namijenjen ovom entitetu sljedećih desetak dana stajati na računu FBiH dok se ne okončaju potrebne procedure.

Kantoni u FBiH treba da objave rebalanse budžeta u službenim glasnicima, a poslije toga uslijedila bi analiza rebalansa.

FBiH i kantoni treba da sklope ugovor o kreditnom aranžmanu i tek onda će sredstva biti operativna.

Najveći dio sredstava od prve tranše stand-baj aranžmana sa MMF-om, koji je pripao FBiH, biće iskorišćen za vraćanje kredita komercijalnim bankama.

Predstavnici MMF-a u septembru obaviće reviziju ispunjenih obaveza na svim nivoima vlasti u BiH. Ukoliko sve bude usvojeno kako je napisano u pismima namjere, realizacija druge tranše kreditnog aranžmana neće biti sporna.

Ostale tranše

Druga tranša kredita MMF-a za BiH treba da legne u decembru u iznosu od 170 miliona evra, a treća u martu sljedeće godine u iznosu 25 miliona evra.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić ranije je izjavio da je otplata kredita MMF-a na pet godina uz promjenjivu i veoma povoljnu kamatnu stopu koja na godišnjem nivou iznosi 1,45 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana