Za projekte u regionu 140 miliona evra

Glas Srpske
Za projekte u regionu 140 miliona evra

BRISEL - Evropski komesar za proširenje Oli Ren, šef švedske diplomatije Karl Bilt i predstavnici Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Banke za razvoj Savjeta Evrope i predstavnici zemalja regiona potpisali su juče u Briselu Sporazum o formiranju investicionog okvira za zapadni Balkan vrijedan 140 miliona evra, javile su agencije.

Sporazum je potpisan na Konferenciji o zapadnom Balkanu o prevazilaženju ekonomske krize, koji su organizovali Evropska komisija, švedsko predsjedništvo EU i Savjet za regionalnu saradnju, a njime je obezbijeđeno 140 miliona evra bespovratnih sredstava za projekte u regionu.

Potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je da će ovaj okvir omogućiti da se mobiliše dodatnih 2,2 milijarde evra nekomercijalnih zajmova.

- Potpisivanjem sporazuma Evropa i tri evropske investicione institucije pokazuju da će u godinama koje dolaze finansirati gotovo u potpunosti ono što bude gradila Srbija u domenu infrastrukture, energetike i podrške malim i srednjim preduzećima - rekao je Đelić.

Prema njegovim riječima, već u prvoj turi, od odobrenih 26 miliona evra bespovratnih sredstava, Srbija je dobila 8,5 miliona evra za više projekata, uključujući i pripremu studije za koridor 10.

On je u ime regiona predložio formiranje balkanskog tehnološkog fonda od 100 miliona evra za mala i srednja preduzeća, te formiranje međunarodnog preduzeća za željeznicu da bi se izgradila i željeznička trasa koridora 10 kroz Srbiju jer to nadmašuje njene finansijske mogućnosti.

Predložio je da novac iz budžeta EU bude usmjeren na strukturne reforme, posebno u oblasti obrazovanja, zdravstva, penzione i socijalne politike.

Konferencija

Na Konferenciji u Briselu zaključeno je da je regionalna saradnja od strateške važnosti za konstruktivan i održiv razvoj i prevazilaženje problema i izgradnju kapaciteta koji su prioritet u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Vilim Primorac istakao je u obraćanju na Konferenciji da se pitanje regionalne saradnje ne nalazi među političkim prioritetima, iako je zajednički cilj regiona približavanje i pristupanje EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana