Za projekte opština 80 miliona evra

Marina Čigoja
Za projekte opština 80 miliona evra

BANjA LUKA - Iduće godine mogao bi da bude realizovan projekat sa Evropskom investicionom bankom (EIB) kojim bi u vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu 22 opštine u Srpskoj trebalo da bude uloženo oko 80 miliona evra.

Rekao je ovo u petak u Banjoj Luci ministar finansija RS Aleksandar Džombić, poslije sastanka sa potpredsjednikom EIB-a Dariom Skanapiekom. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Vlade RS Milorad Dodik.

- Pregovori sa EIB-om o kreditu za opštine još nisu obavljeni, ali očekujem da će se to desiti u idućih nekoliko mjeseci. Do sada su 22 opštine pokazale interesovanje za izgradnju vodovodnih i kanalizacionih sistema, čija je ukupna vrijednost oko 80 miliona evra. Razgovarali smo i o projektu opštinske infrastrukture u Banjoj Luci u vrijednosti od 35 miliona evra, a postoji i niz drugih područja na kojima možemo proširiti saradnju, kao što je projekat izgradnje bolnica - istakao je Džombić.

On je rekao da je za sada najvažniji projekat potpisan u četvrtak u Sarajevu, a radi se o kreditnoj liniji za mala i srednja preduzeća od 50 miliona evra, koju EIB plasira posredstvom Investiciono-razvojne banke RS.

- Ovaj projekat biće realizovan već početkom 2010. godine - naglasio je Džombić.

Skanapieko je rekao da je potpisivanjem ugovora o zajmu za finansiranje malih i srednjih preduzeća EIB željela da pruži podršku RS.

- Preusmjeravanjem sredstava u mala i srednja preduzeća radi se na razvoju i poboljšanju privrede i ekonomije Republike Srpske - kazao je Skanapieko.

On je rekao da je EIB jedna od finansijskih institucija koja je najzastupljenija u projektima u Republici Srpskoj, zahvaljujući prvenstveno partnerskom odnosu sa Vladom RS.

Saradnja

Skanapieko je rekao da se saradnja Vlade RS i EIB-a ogleda u mnogim oblastima, a ponajviše sa malim i srednjim preduzećima, projektima rekonstrukcije mreže saobraćajnica, energetskog sektora, kao i kod obnavljanja materijalne strukture, kroz koju se neposredno pružaju usluge građanima u opštinama. Skanapieko je potvrdio da je sa ministrom Džombićem i premijerom Dodikom razgovarao o jednom od budućih projekata, a u vezi je sa zdravstvenim institucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana