Za prekograničnu saradnju malih preduzeća obezbijeđena tri miliona evra

Anita Janković Rečević
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Mikro i malim preduzećima iz pograničnih krajeva BiH, Hrvatske i Crne Gore na raspolaganju su tri miliona evra za jačanje poslovne saradnje, što bi domaćim privrednicima trebalo da pomogne u inovaciji proizvodnje, izlasku na evropsko tržište, ali i otvaranju novih radnih mjesta.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH juče je saopšteno da je Hrvatska agencija za malu privredu, inovacije i investicije objavila prvi javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga saradnje mikro i malih preduzeća u prekograničnom području Hrvatske, BiH i Crne Gore koji će biti otvoren do 17. septembra. 

Finansijska podrška odobravaće se za razvoj i prilagođavanje poslovnih modela, proizvoda, usluga i procesa, podsticanje razvoja lokalnih mikro i malih preduzeća, sa snažnim naglaskom na uvođenje inovacija proizvoda ili procesa, razvoj pilot-akcija i novih poslovnih rješenja, uz istovremeno unapređenje njihove prekogranične poslovne saradnje.

- Evropskim sredstvima može se sufinansirati do 85 odsto ukupne vrijednosti projekta, pri čemu najviši iznos koji je moguće ostvariti po malom projektu iznosi 200.000 evra - navedeno je u saopštenju.

Svaki prijedlog projekta treba da uključuje saradnju najmanje dva, a najviše četiri projektna partnera iz različitih zemalja, a jedan od partnera mora imati sjedište na području Evropske unije, dok će se saradnja partnera iz sve tri zemlje bodovati sa dodatnih pet bodova.

Poziv se implementira u okviru projekta EmBRACE radi realizacije Fonda za projekte malih vrijednosti kroz koji je, u okviru INTERREG VI IPA  programa Hrvatska-BiH-Crna Gora 2021-2027. za podršku mikro i malim preduzetnicima obezbijeđeno 8,725 miliona evra.

Sredstva iz pomenutog granta već su koristili privrednici iz Gradiške koji poslovanje grade na nizu benefita dobre prekogranične saradnje.  

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić kaže za “Glas” da su implementirani razvojni projekti sa hrvatskim gradovima Lipik, Daruvar, Pakrac, Osijek, Slavonski Brod, kao i sa crnogorskim Kotorom. Riječ je o projektima koji su doprinijeli održivom i konkurentnom ekonomskom i tehnološkom razvoju, kao i stvaranju efikasnog poslovnog okruženja.

- Ovakvi projekti daju šansu našim privrednicima da povuku određena grant sredstva koja će im pomoći da prilagode svoju proizvodnju potrebama evropskog tržišta, da inoviraju tehnologiju, a to znači i dodatna radna mjesta. Gradska razvojna agencija podržaće sve naše zainteresovane privredne subjekte koji žele da se prijave. Stojimo im na usluzi za sva pitanja i pomoć oko prijava jer je to veoma bitno - rekao je Adžić.  

I prvi čovjek opštine Brod smatra da je ovo značajna prilika koju lokalni privrednici treba da iskoriste. 

- Kao opština koja se graniči sa Hrvatskom mnogo radimo na jačanju saradnje i nemali broj naših građana ima svoje firme u susjednom Slavonskom Brodu. Takođe, Srpska i BiH bi trebalo da uče i prepisuju iskustva Hrvatske kada je riječ o povlačenju novca iz evropskih fondova. Zbog dnevnopolitičkih previranja ekonomske teme i ovakvi projekti ne dolazi u prvi plan, a trebalo bi - kazao je načelnik Broda Zoran Vidić.  

APLICIRANjE 

Sve informacije o pravilima poziva, postupku prijave projektnih prijedloga, kao i održavanju informativnih radionica zainteresovani privrednici mogu naći na veb stranici Spoljnotrgovinske komore BiH. 

- Najvažnije je da ova vijest dopre do privrednika, jer mnogi često i ne znaju za ovakve prilike. Trebaju pomoć i oko apliciranja jer su prijave za sredstva iz međunarodnih fondova često složene i zahtijevaju dosta dokumentacije. Naša opština je tu da im pomogne - rekao je Zoran Vidić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana