Za poslovne zone 147.000 maraka

Marina Čigoja
Za poslovne zone 147.000 maraka

BANjALUKA - Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević potpisao je juče ugovore o podsticaju razvoja poslovnih zona i inkubatora sa predstavnicima 14 opština u Srpskoj kojima je ukupno dodijeljeno 147.000 maraka.

Kovačević je poslije potpisivanja ugovora u Banjaluci rekao da da ova sredstva nisu dovoljna, ali da je Vlada RS opredijeljena da u ovom pravcu nastavi i u idućem periodu.

- Na javni poziv se prijavilo 14 opština, od kojih je 12 dobilo podsticaj za razvoj industrijskih zona, a dvije za razvoj poslovnih inkubatora. U zavisnosti od projekata koje su ponudile, opštinama je dodijeljeno od 5.000 do maksimalnih 14.000 maraka - istakao je Kovačević.

Dodao je da će Vlada učiniti sve da poslovne zone u RS zažive, ali da je i na lokalnim zajednicama da brinu o svom privrednom razvoju i da budu u funkciji investitora.

- U komunikaciji sa lokalnim zajednicama ulažemo ogromne napore da olakšamo budućim investitorima da grade svoje proizvodne aktivnosti u industrijskim zonama i da im opštine budu na usluzi. To se prije svega odnosi na pojednostavljivanje procedura i omogućavanje investitorima da za veoma kratko vrijeme počnu da rade u tim zonama - kazao je Kovačević.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić rekla je da će 14.000 KM koliko je ova opština dobila biti utrošeno za dalju realizaciju projekta poslovne zone "Podbrdo".
- Ova poslovna zona se nalazi u blizini magistralnog puta za Bihać, a očekujemo da će izgradnjom puta Banjaluka-Glamoč postati atraktivna lokacija za investitore - rekla je Aničićeva.

Dodala je da se poslovna zona "Podbrdo" prostire se na 18,5 hektara, od čega će trećinu zauzeti preduzeće "Mrkonjić putevi", koje tu planira da se proširi.

Načelnik Vlasenice Mladen Popović najavio je da će u poslovnoj zoni ove nerazvijene opštine tokom godine biti realizovana dva projekta.

- U okviru prvog projekta slovenački investitori će pokrenuti proizvodnju ekoloških prečistača, dok se druga investicija odnosi na proizvodnju struje iz šumskog otpada - istakao je Popović.
Načelnik opštine Petrovo Zoran Blagojević naglasio je da je u poslovnoj zoni ove opštine trenutno zaposleno 75 radnika.
- Ove godine ćemo izgraditi još jednu halu od 3.000 kvadratnih metara gdje će biti zaposleno 150 radnika - rekao je Blagojević.
Direktor Razvojne agencije grada Istočno Sarajevo Nenad Koprivica rekao je da će grad Istočno Sarajevo imati dvije do tri industrijske zone.

Industrijske zone

Kovačević je naglasio da su industrijske zone u Laktašima i u Banjaluci na lokaciji "Incela" veoma značajne za razvoj privrede RS.

- Naravno da mogu bolje, ali one su sigurno na dobrom putu da budu respektabilne, prije svega, industrijska zona u Laktašima, ali i "Incel", koji se razvija u dosta dobrom pravcu - kazao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana