Za poreze i doprinose dug 1,5 milijardi evra

Glas Srpske
Za poreze i doprinose dug 1,5 milijardi evra

BEOGRAD - Preduzeća u Srbiji za poreze i doprinose duguju državi 160 milijardi dinara ili 1,5 milijardi evra. Manjak u kasi država namjerava da riješi i povećanjem akciza sljedeće godine, javila je Radio-televizija Srbije.

- Zbog toga što gotovo 60 odsto poreskih obveznika ne ispunjava obaveze, savesni plaćaju previsok porez, gube profit i nekonkurentni su - ističu privrednici.

Rebalansom budžeta Vlada je manjak u državnoj kasi povećala za 13 milijardi dinara, pa on sada iznosi 120 milijardi. Istovremeno od banaka pozajmljuje 320 miliona evra da bi pokrila deficit. I dok ministar finansija najavljuje promjene poreskih zakona i akcizne politike, ni postojeći propisi se ne primjenjuju.

Od oko 160 milijardi dinara neplaćenih poreza i doprinosa, najveći dio je nenaplativ - dužnici su u stečaju, likvidaciji ili u procesu privatizacije.

Ministar finansija Diana Dragutinović uvjerena je da će ubuduće naplata biti bolja.

 - Imamo konkretan plan, kratkoročne i srednjoročne mere i sve će biti predstavljeno u budžetu za 2011. godinu. Biće neke promene posle kojih očekujem nešto bolje prihode kada je budžet u pitanju - rekla je  Dragutinovićeva.

Biće bolje i opštinama - kase će im biti punije kada se promijeni Zakon o porezu na imovinu. Dragutinovićeva obećava da će to biti polovinom decembra, zajedno sa usvajanjem budžeta za sljedeću godinu. 

Predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin ističe da problem ne leži samo u tome.

- Moramo da krenemo od toga koliko država ovog momenta duguje budžetskim korisnicima za izvedene radove i usluge. Dug države prema budžetskim korisnicima je znatno veći od duga koji budžetski korisnici duguju po osnovu poreza i doprinosa - rekao je Bugarin.

Ćirić

Zbog toga što gotovo 60 odsto poreskih obveznika ne ispunjava obaveze, savjesni plaćaju previsok porez, gube profit i nekonkurentni su, objašnjavaju privrednici i prozivaju Vladu, koja nije sprovela za ovu godinu najavljenu reformu poreza.

- U društvenim, državnim i privatizovanim preduzećima postoje ogromne obaveze za neplaćene poreze i doprinose za zaostale zarade koje datiraju iz 90-ih. Ni na koji način nije ideja da se toleriše neplaćanje doprinosa i poreza - kaže državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana