Za podršku investicijama u poljoprivredi bespovratni 3,51 milion KM

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO - EU je radi podrške poljoprivredno-prehrambenom sektoru, posredstvom projekta “EU for agri” (EU4Agri), podržala investicije 16 preduzeća u BiH, zanata i zadruga sa ukupno 3,51 milionom KM bespovratnih sredstava, saopšteno je danas iz Razvojnog programa UN (UNDP) u BiH.

Na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za podršku investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, koji je bio otvoren od 30. jula do 30. septembra prošle godine, pristigle su ukupno 74 prijave od kojih je njih 16 ispunilo propisane uslove.

Ovih 16 odabranih projekata predstavilo je investicije vrijedne ukupno 7,05 miliona KM, od čega će projekat “EU for agri” finansirati 3,51 milion KM.

Javni poziv bio je otvoren za preduzeća, zanate i zadruge koji se bave preradom poljoprivrednih proizvoda ili proizvodnjom prehrambenih proizvoda i upisani su u registar klijenata kod nadležnog ministarstva ili institucije, te koji u vlasničkoj strukturi imaju manje od 25 odsto javnog kapitala ili glasačkih prava tog javnog kapitala i nisu članica holdinga.

Svaki podnosilac prijave mogao je aplicirati za bespovratna sredstva od 60.000 do 300.000 KM (bez poreza na dodatu vrijednost), te je morao obezbijediti vlastito sufinansiranje od minimalno 35 odsto ukupnog iznosa predložene investicije.

Projekat “EU for agri” će i u budućnosti nastaviti sa podrškom poljoprivredno-prehrambenom sektoru u BiH, te se očekuje objavljivanje novog javnog poziva za podršku investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u junu 2021. godine.

“EU for agri” je četvorogodišnji (2020-2024) projekat čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i podsticanje ruralne ekonomije u BiH.

Ovaj projekat vrijedan je 20,25 miliona evra i finansira ga EU sa 20 miliona evra, a sufinansiraju sa 250.000 evra i sprovode UNDP i Češka razvojna agencija.

Projekat se fokusira na povećanje ulaganja u poljoprivredno-prehrambeni sektor i povećanje znanja i vještina poljoprivrednih proizvođača i drugih učesnika u vrijednosnom lancu proširenim pružanjem savjetodavnih usluga i poboljšanjem ekonomskih prilika u ruralnim područjima.

Projektom se podržava unapređenje politika nizom aktivnosti, uključujući jačanje institucionalnih kapaciteta i usluga, kao i poboljšanja u javnim politikama i regulatornom okviru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana