Za podršku budžetu RS 60 miliona KM

Marina Čigoja
Za podršku budžetu RS 60 miliona KM

VAŠINGTON - Kredit Svjetske banke za podršku budžetu Srpske u ovoj godini od oko 60 miliona maraka je efektivan i može da bude realizovan do kraja novembra, rekao je ministar finansija RS Aleksandar Džombić.

Džombić je predvodio delegaciju BiH na redovnom godišnjem sastanku Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je završen juče u Vašingtonu.

On je rekao da je delegacija RS sa predstavnicima ove dvije međunarodne finansijske institucije obavila niz sastanaka, a posebno u kontekstu realizacije kreditne podrške budžetu RS u ovoj godini.

- Nema nikakvih smetnji za povlačenje sredstava, kredit postaje efektivan i možemo ga realizovati do kraja novembra -  naglasio je Džombić.

Kada je u pitanju četvrta tranša stend-baj aranžmana MMF-a od 38 miliona evra, Džombić je rekao da Bord direktora zasjeda 15. oktobra, ali da neće biti problema za odobrenje sredstava.

- Republika Srpska treba da dobije oko 27 miliona maraka, a realizacija ovih sredstava može se očekivati najduže do novembra - rekao je Džombić.

Govoreći o redovnom godišnjem sastanku MMF-a i Svjetske banke, Džombić je rekao da su se na ovogodišnjoj skupštini čule konkretnije procjene o pitanju svjetske ekonomske krize i ova godina je procijenjena kao godina oporavka svjetske ekonomije.
- Na bazi podataka MMF-a i Svjetske banke, svjetska privreda bi u 2010. godini trebalo da zabilježi pozitivnu stopu rasta samo nešto iznad nule - naglasio je Džombić.

Još je istakao da su, i pored vraćanja rasta svjetskih privreda, procjene za budući period veoma oprezne i skromne.

- Procjenjuje se da je najveći izazov za budući period, pored sporog rasta privreda, i veoma visoka stopa nezaposlenosti u svijetu, posebno zato što projekcije pokazuju da će u idućem periodu od deset godina na svjetsko tržište rada ući 400 miliona ljudi - istakao je Džombić.

On je dodao da se kao veliki izazov smatra i slab oporavak tržišnog kapitala, posebno kriza tržišta dužničkih hartija od vrijednosti i sa tim povezani izazov, upravljanje državnim dugovima.

Projekti

Aleksandar Džombić je rekao da MMF i Svjetska banka razvijaju i u idućem periodu sugerišu finansiranje infrastrukturnih projekata kroz javno privatno partnerstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana