Za oporavak privrede Unije 200 milijardi evra

Glas Srpske
Za oporavak privrede Unije 200 milijardi evra

BRISEL - Evropska komisija predložila je paket mjera koji uključuje fiskalne podsticaje u visini 200 milijardi evra ili 1,5 odsto BDP-a EU-a za oporavak evropske privrede, izjavio je predsjednik Evropske komisije Hose Manuel Baroso, prenose agencije.

Plan se oslanja na dva uzajamno povezana elementa, s jedne strane na kratkoročne mjere za podsticanje potražnje, spasavanje radnih mjesta i uspostavu povjerenja i, s druge strane, na pametne investicije za podsticaj većeg rasta u dugoročnom periodu.

Od 200 milijardi fiskalnih podsticaja, 170 milijardi bi osigurale države članice, a preostalih 30 milijardi bilo bi iz evropskog budžeta i od Evropske investicione banke. Plan Evropske komisije nije skup mjera koji mora biti primijenjen u svim državama članicama, nego paket iz kojeg zemlje članice mogu uzeti ono što odgovora stanju njihovih privreda.

- Vanredna vremena traže vanredne mjere. Plan za oporavak može zadržati milione radnih mjesta u kratkoročnom periodu. On može da pretvori krizu u priliku za stvaranje čistog rasta i boljih radnih mjesta u budućnosti. Pravovremeni, ciljani i privremeni fiskalni podsticaji pomoći će oporavku naše privrede - rekao je Baroso na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio plan.

Dodao je sa se ako odlučno primijeni ovaj plan za oporavak, Evropa se može vratiti na put održivog rasta i vratiti kratkoročne pozajmice.

- Ne budemo li djelovali danas, prijeti nam opasnost od začaranog kruga recesije, pada kupovne moći i poreznih prihoda, rasta nezaposlenosti i sve većih budžetskih deficita - naglasio je Baroso.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana