Za najbolje biznis planove po 2.500 KM

Marina Čigoja
Za najbolje biznis planove po 2.500 KM

BANjA LUKA - U okviru "Globalne sedmice preduzetništva" koja će se održati od 16. do 22. novembra, republička Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća RS (RARS) nagradiće sa po 2.500 maraka tri najbolja poslovna plana za registraciju preduzeća.

Rečeno je to juče na konferenciji za novinare koju je Agencija organizovala povodom "Globalne sedmice preduzetništva."

Direktor Agencije Slobodan Marković rekao je da istraživanja u svijetu pokazuju da je prisutan nedostatak preduzetničkog mentaliteta, pogotovo među mladim ljudima.

- Sve ozbiljne zemlje su to prepoznale i uspostavile alate podrške, a oni se odnose na obuke, povoljniji kapital za početak poslovnih aktivnosti, konsultantsku podršku onima koji počinju. Sve to ima za cilj smanjenje rizika propadanja novostvorenih preduzeća, jer je poznato da više od 50 odsto novostvorenih preduzeća propadne u prvoj godini - istakao je Marković.

On je naglasio da je ove godine kroz program obuke za pokretanje vlastitog poslovanja prošlo oko 300 mladih iz cijele RS i dodao da do kraja godine očekuje još oko 50 kandidata.

Ova agencija, naglasio je Marković, kroz stručne konsultacije pomaže preduzetnicima da obezbijede novac za poslovanje iz različitih izvora.

Koordinator aktivnosti na projektu "Globalna sedmica preduzetništva" Vladimir Ćorda rekao je da se ova akcija istovremeno provodi u skoro 80 zemlja svijeta, a sama ideja obilježavanja potekla je iz Velike Britanije.

- Do početka novembra na našu adresu je stiglo 15 poslovnih planova, a u sljedećih desetak dana biće odabrana tri najbolja, koja će biti nagrađena sa po 2.500 maraka za registraciju firme i besplatno vođenje knjiga u sljedećoj godini. Takođe, mladi preduzetnici koji pobijede na ovom takmičenju mogu računati i na konsultantsku pomoć u prve dvije godine poslovanja - naglasio je Ćorda.

Konferencija

U okviru "Globalne sedmice preduzetništva", 19. novembra u Banjoj Luci biće održana konferencija o temi "Mladi u preduzetništvu" na kojoj će biti sugerisane smjernice daljeg razvoja omladinskog preduzetništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana