Za MMF novih 75 milijardi dolara

Glas Srpske
Za MMF novih 75 milijardi dolara

BRISEL - Lideri Evropske unije spremni su da obećaju najmanje 75 milijardi dolara novih zajmova Međunarodnom monetarnom fondu kako bi pomogli da se spriječi bilo kakva nova "zaraza" finansijske nestabilnosti, saopštili su zvaničnici EU na samitu u Briselu, javile su agencije.

- Vođe EU su se dogovorili da se za ozdravljenje svjetske privrede i finansija zavede daleko stroža finansijska i poreska kontrola, sređivanje bankrotiranog finansijskog tržišta, kao i obnova trgovine i upliv na pregovore o liberalizaciji svjetske trgovine - saopštio je predsjedavajući, češki premijer Mirek Topolanek.

Topolanek je podvukao da je ključno da se postigne povjerenje, kako banaka koje treba da kreditiraju proizvodnju i preduzeća, tako i stanovništva koje bi, uz poreske i druge olakšice, moralo da počne da troši, a ne da raspoloživa sredstva čuva i štedi zbog neizvjesne budućnosti.

Lideri EU postigli su u petak dogovor da udvostruče iznos za hitne zajmove istočnoevropskim zemljama na 50 milijardi evra, izjavile su diplomate.

Čelnici 27-članog bloka odbacili su pritisak za ulivanje dodatne gotovine u svoje privrede, uprkos obećanju SAD da će povećati sopstvene napore za oporavak.

Poljski ministar finansija Jacek Rostovski je, međutim rekao da je uvjeren da će EU dogovoriti povećanje kredita za MMF radi jačanja njegove uloge u suzbijanju krize.

Britanija je saopštila da će podržati nove zajmove u okviru širih međunarodnih napora za najmanje udvostručavanje resursa MMF, na 500 milijardi dolara radi suzbijanja slabljenja globalne privrede i rasta nezaposlenosti i socijalnih nemira kako u bogatim, tako i u siromašnim zemljama.

- U skladu sa širim globalnim raspoloženjem, daćemo podršku dodatnim zajmovima EU za MMF u visini od 75 do 100 milijardi dolara - rekao je jedan britanski zvaničnik na samitu.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da su lideri evropske dvadesetsedmorice prihvatili plan o utrošku nepotrošenih pet milijardi buyetskih sredstava EU za energetske i druge infrastrukturne projekte u zemljama
dvadesetsedmorice, uključujući razvoj seoskih područja i osjetno jačanje Internet mreže u Evropi.

Prognoze

Organizacija za privrednu saradnju i razvoj (OECD) saopštila je da čak ni nastavak rasta aktivnosti u privredama Kine i Indije neće moći da zaustavi pad globalne privrede. To se podudara sa saopštenjem Međunarodnog monetarnog fonda, u kojem se kaže da će u 2009. godini biti zabilježen prvi globalni pad privrednih aktivnosti u posljednjih 60 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana