Za mjesec dana rješenje o završetku restrukturisanja Kosmosa

Srna
Za mjesec dana rješenje o završetku restrukturisanja Kosmosa

Banjaluka - Vršilac dužnosti direktora Vazduhoplovnog zavoda "Kosmos" Dušan Vještica rekao je da za mjesec dana očekuje donošenje rješenja o završetku restrukturisanja, nakon čega bi ovo preduzeće moglo normalno da počne da funkcioniše i "siđe sa minimalca".

Vještica je naveo da obim posla u preduzeću raste svakim danom i da se redovno izmiruju sve obaveze.


On je za "Nezavisne novine" rekao da se iznos, koji obuhvata kompletan ciklus plata, PDV-a, obaveza prema Fondu PIO i komunalija, kreće od 350.000 do 400.000 KM.

"To je iznos koji samostalno zaradimo, a nešto više od toga, u ovom trenutku malo teže ide", istakao je Vještica.

On je naglasio da je preduzeće završilo operativno-finansijsko restrukturisanje, te da svaki čas očekuju konačno rješenje suda.

Vještica je posebno izdvojio saradnju "Kosmosa" sa "Elektroprenosom", izradu motora za Rafineriju nafte Brod, kao i paleta namijenjenih njemačkim auto-gigantima "Mercedes" i "Be-Em-Ve".

"Kosmos" trenutno ima 195 radnika, od kojih 85 odsto radi, dok je ostatak, kako je naveo Vještica, neperspektivna radna snaga koja će morati da prođe proces prekvalifikacije ukoliko želi da ostane u firmi.

"U trenutku kada sam preuzeo žKosmosž, 50 odsto radnika bilo je u proizvodnji, a drugih 50 su bili neproizvodni radnici. Danas je taj odnos smanjen na ispod 30 odsto neproizvodnih, a naš krajnji cilj je da administraciju svedemo na svega 10 odsto", najavio je Vještica.

Od prihvatanja plana restrukturisanja "Kosmosa" proteklo je tri mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana