Za mini HE na Ugru 19 miliona maraka

Agencije
Za mini HE na Ugru 19 miliona maraka

Kneževo - Na rijeci Ugar u Kneževu juče je puštena u rad mini-hidroelektrana "Novaković" u koju je međunarodna kompanija "Interenergo" investirala 19 miliona maraka.

Snaga elektrane je 4,9 megavata i dovoljna je za snabdijevanje električnom energijom oko 6.000 stanovnika.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić je navela da su investitori, preduzeće "Interenergo", ispunili sve ekološke uslove postavljene prije izgradnje.

- Resorno Ministarstvo namjerava da i u budućnosti podrži ovakve i slične projekte, koji se bave obnovljivim izvorima energije - rekla je Golićeva, prenijele su agencije.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević je naveo da je izgradnja male hidroelektrane "Novaković" rezultat Sporazuma o saradnji između Vlade Republike Srpske i austrijskog energetskog koncerna "Kelag", koji je potpisan u septembru prošle godine.

- Raskidanjem 28 koncesionih ugovora sa pojedinim koncesionarima, Vlada je pokazala opredijeljenost da sarađuje samo sa ozbiljnim kompanijama, spremnim da investiraju na području Srpske - naglasio je Kovačević.

On je dodao da u kompaniji "Kelag" vidi budućeg partnera za realizaciju projekata iz energetskog sektora.

Svečanom puštanju u rad mini - hidroelektrane prisustvovao je i visoki predstavnik Valentin Incko.

Investitor je međunarodna kompanija "Interenergo" sa sjedištem u Ljubljani i sestrinska je kompanija austrijske energetske grupe "Kelag".

Podrška opštine

Načelnik opštine Kneževo Čedo Vuković rekao je da će opština i u sljedećem periodu podržavati projekte kao što je izgradnja ove mini-hidroelektrane na Ugru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana