Za male preduzetnike 100 miliona evra

Glas Srpske
Za male preduzetnike 100 miliona evra

BRISEL - Evropska komisija saopštila je da će kreirati 100 miliona evra vrijedan mikrofinansijski instrument za kreditiranje malih preduzetnika i podsticanje ljudi koji su izgubili posao da zaplove preduzetničkim vodama, prenijeli su portali.


Početni budžet za taj program mogao bi iznositi više 500 miliona evra u zajedničkim ulaganjima s drugim finansijskim institucijama, kao što je Evropska investicijska banka, saopštila je komisija.

Evropski mali preduzetnici i potrošači teško su pogođeni najtežom recesijom od Drugog svjetskog rata. Privredna  kriza dovešće do gubitka 3,5 miliona radnih mjesta u Evropi u ovoj godini, kazao je evropski povjerenik za zapošljavanje i socijalna pitanja Vladimir Špidla.

U sklopu komisijinog plana, u  periodu od osam godina biće izdano oko 45.000 zajmova u visini do 25.000 evra, posebno skrojenih za mikropreduzeća s manje od deset zaposlenih.

Komisija je saopštila kako očekuje pokretanje toga programa u idućoj godini, nakon što za to dobije zeleno svjetlo od ministara EU i Evropskog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana