Za kvadrat stana i do 10.000 evra

Agencije
Za kvadrat stana i do 10.000 evra

Tel Aviv - Sa osam miliona stanovnika i prosječnom platom od gotovo 1.600 evra, Izraelu je kriza donijela pravi bum sa cijenama nekretnina, za kvadrat stana u Tel Avivu potrebno je do 5.000 evra, a na pojedinim lokacijama i do 10.000 evra.

Ukoliko se stanovi prodaju unaprijed, smanjuju se troškovi kredita i izgradnje i time cijena kvadrata može da se prepolovi, smatraju investitori.

Izraelci vjeruju da bi planski model izgradnje mogao da bude dio odgovora na pitanje da li je krizi kraj.

Pitanje da li ima izlaza iz petogodišnje ekonomske krize i dalje je aktuelno. Sudeći prema onome što se dešava u oblasti nekretnina, odakle se krizni talas pretvorio u cunami, mnogi će reći da je krizi kraj.

Tržište nekretnina u Izraelu slično je kao i cijene u regionu. I pored toga što se gradi i kupuje, cijene su visoke.

Abraham Barzilaj iz kompanije "Afrika Izrael" je rekao da je u Izraelu glavni problem nedostatak zemlje.

- U gradovima više nema mjesta za izgradnju i u rješavanje toga sada hitno mora da se uključi i vlada. Kod nas nije presudna kriza, već upravo nedostatak zemlje. Sa povećanjem populacije cijene stanova u posljednjih pet godina su porasle dvostruko - kazao je Barzilaj.

Godišnje u Izraelu bude sagrađeno do 50.000 stanova i taj broj se nije smanjio od početka krize, a kao dobar recept za prodaju stanova pokazalo se to da oni budu što povoljniji, ali i što kvalitetniji. Na gradilištu udaljenom pola časa od centra Tel Aviva jedan investitor objašnjava kako osmišljava novi model prodaje.

- Sve smo isplanirali, povezali se se državom, odnosno vojskom i ponudili im na prodaju čitavo naselje, sve stanove - kazao je suvlasnik "Tidhar grupe" Arje Bahar.

Prema njegovim riječima, računica je jednostavna - ako sve bude prodato unaprijed, automatski se smanjuju troškovi kredita kod banaka, troškovi izgradnje i time cijena kvadrata može da se prepolovi, što ne bi moglo da je građena zgrada po zgrada, neplanskom prodajom.

To za sada daje dobre rezultate. Cijene kvadrata ne rastu vrtoglavo. Izraelci vjeruju da bi ovaj, planski model izgradnje, u koji je strateški uključena i država, mogao da bude dio odgovora na ključno pitanje - da li je krizi kraj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana