Za izlazak iz krize važna ekonomija

Glas Srpske
Za izlazak iz krize važna ekonomija

ŽENEVA - Trgovina mora da bude dio globalnih napora za stimulisanje ekonomskog oporavka, izjavio je generalni sekretar UN Ban Ki Mun, prenijela je Srna.

- Trgovina je dugo imala ogroman potencijal kao motor održivog ekonomskog rasta i razvoja. Danas trgovina može i mora da bude dio naših napora za stimulisanje oporavka -  rekao je Ban na dvodnevnoj konferenciji Svjetske trgovinske organizacije u Ženevi.

Ban je ukazao na značaj pružanja pomoći zemljama u razvoju kako bi unaprijedile infrastrukturu i olakšale trgovinske tokove i ocijenio da otvorenost sama po sebi "nije dovoljna".

Program pod nazivom "Pomoć za trgovinu" pokrenut je na ministarskoj konferenciji SZO u decembru 2005. godine radi pružanja pomoći zemljama u razvoju u izgradnji infrastrukture, kako bi potpuno iskoristile sklapanje sporazuma o liberalizaciji svjetske trgovine.

Ovaj program obuhvata subvencije i zajmove za gradnju puteva, luka i telekomunikacionih sistema, kao i tehničku pomoć za razvoj trgovinske strategije i efikasnijih pregovora.

Na konferenciji u Ženevi okupilo se 15 šefova međunarodnih organizacija, uključujući predsjednika Svjetske banke Roberta Zelika i šefa Međunarodnog monetarnog fonda Dominika Štrausa Kana.

Zelik je juče upozorio da bi mjere koje vlade preduzimaju za stimulisanje ekonomije mogle da nanesu štetu trgovini i "izmaknu kontroli" u vrijeme rasta nezaposlenosti.

- Zemlje sa visokim prihodima koristile su subvencije da bi pomogle ugroženoj industriji, a države sa malim prihodima primjenjuju selektivno jačanje prepreka na granicama -  rekao je Zelik.

On je ocijenio da ovaj trend može "lako da izmakne kontroli u narednim mjesecima, dok nezaposlenost raste".

Zelik je ukazao na primjere protekcionizma u SAD, kroz akciju "Kupujmo američko" i odluku Vašingtona da ponovo uvede subvencije za izvoz mliječnih proizvoda. Istovremeno ukazao je i na odredbe kineske akcije "Kupujmo kinesko".

- Lideri vlada treba da shvate da se igraju vatrom -  naglasio je Zelik.

Proizvodna baza

- Države moraju da imaju konkurentnu proizvodnu bazu da bi imale izvoz. One moraju da imaju neophodnu infrastrukturu i zakonski i politički okvir - rekao je Ban Ki Mun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana