Za izgradnju malih HE oko 100 miliona evra

Marina Čigoja
Za izgradnju malih HE oko 100 miliona evra

BANjALUKA - Austrijska kompanija "KI-Kelag internešnel" počeće krajem ove godine izgradnju malih hidroelektrana "Novakovići", "Zapeće" i "Medna" ukupne vrijednosti 35 miliona evra, a u toku su i pregovori o projektima Bistrica - jedan, dva i tri, u kojima će ova kompanija preuzeti primat i nastaviti investicije vrijedne oko 66 miliona evra.

Rekao je to juče u Banjaluci premijer RS Aleksandar Džombić, poslije potpisivanja sporazuma o saradnji između Vlade RS i slovenačke kompanije "Interenergo" i austrijske kompanije "KI-Kelag internešnel" za realizaciju projekata iz hidroenergetskog sektora.

Džombić je rekao da je "KI-Kelag", u čijem je vlasništvu i "Interenergo", kompanija koja ima veliko iskustvo i znanje u ovoj oblasti, sa godišnjim prihodom od oko milijardu i po evra i dobiti od 110 miliona evra.

- "KI-Kelag", odnosno "Interenergo", već je realizovao koncesije na tri male hidroelektrane "Novakovići", "Zapeće" i "Medna", ukupne instalisane snage oko deset megavata i ukupne vrijednosti od 35 miliona evra. Realizacija tih investicija počeće krajem ove, a trebalo bi da budu završene krajem sljedeće godine - kazao je Džombić.

On je istakao da su u toku i pregovori za ulazak u vlasničku strukturu u projekte Bistrica - jedan, dva i tri. Ukupna instalisana snaga tih mini hidroelektrana je 40 megavata, a vrijednost investicije oko 66 miliona evra.

- Ova investicija trebalo bi da bude završena u iduće dvije godine - kazao je Džombić i dodao da će RS sa ovom kompanijom sarađivati i na izgradnji hidroelektrana na ostalim lokacijama gdje bude pronađen zajednički interes.

Član uprave "KI-Kelag" Armin Virzma rekao je da su oni "zeleno preduzeće" čija se cjelokupna proizvodnja zasniva na obnovljivim izvorima energije i koja raspolaže sa 64 elektrane ukupne snage veće od 1.000 megavata.

- Investicije u obnovljive izvore energije su najveći prioritet naše kompanije, i iz tog razloga investiraćemo u vodenu snagu RS. Mala hidroelektrana "Novakovići" od pet megavata je već u izgradnji. Pored nje, krajem ove ili početkom iduće godine počećemo graditi i malu HE "Zapeće", a ka realizaciji ide i mala HE "Medna" koja bi trebalo da počne iduće godine - kazao je Virzma.

Kovačević

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević naglasio je će kompanija "KI-Kelag internešnel" svojim istraživanjem doprinijeti boljoj iskorišćenosti hidroenergetskog potencijala u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana