Za istraživanje nafte 300 miliona dolara

Tanja Šikanjić
Za istraživanje nafte 300 miliona dolara

BANjALUKA - Ukupna investicija u istraživanje nafte i gasa u Republici Srpskoj, prema preliminarnom programu investicija, mogla bi da dostigne više od 300 miliona dolara.

Rekao je ovo juče u Banjaluci generalni direktor novoosnovanog preduzeća za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske "Jadran - Naftagas" Predrag Radanović.

Početak rada zajedničkog preduzeća Naftne industrije Srbije (NIS) i kompanije "Njeftegazinkora" juče je svečano ozvaničen u prisustvu najviših zvaničnika Srpske, predstavnika srpske i ruske kompanije.

Radanović je istakao da će "Jadran - Naftagas" ove godine početi sa istraživanjem nafte i gasa u Srpskoj.

- Za finansiranje prve faze geoloških istraživanja nafte na teritoriji Srpske, koja će biti sprovedena od 2011. do 2013. godine, biće uloženo od deset do 20 miliona evra - rekao je Radanović i dodao da će finansiranje istraživanja biti realizovano kroz kredite osnivača kompanije.  

Procijenjene geološke rezerve u RS, dodao je Radanović, iznose oko 60 miliona tona.

- Istraživanje je podeljeno u tri regiona i početak radova će biti u Posavini - istakao je Radanović.

Dodao je da bi 2014. godine trebalo da počne proizvodnja nafte.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da osnivanjem zajedničkog preduzeća NIS-a i "Njeftegazinkora" u Banjaluci otpočet ozbiljan posao koji će dati odgovore u skladu sa očekivanjima.

- Vjerujem da će kompanije koje su ušle u ovaj posao, osim poslovnog interesa, ostvariti i ono što je najpotrebnije zajednicama RS, Srbiji i Rusiji, a to su zapošljavanje, razvoj i energetska stabilnost - rekao je Dodik.

Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić naglasio je da mnogo očekuje od ovog projekta, jer je Vlada upravo energetiku postavila za strateški pravac razvoja Srpske.

- "Jadran - Naftagasu" želim dobre rezultate istraživanja, uspješnu investiciju i na kraju uspješno poslovanje. Na tom putu Vlada RS će im stajati na raspolaganju u punom kapacitetu - rekao je Džombić.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko kazao je da NIS posjeduje 66 odsto udjela u osnovnom kapitalu novoosnovanog "Jadran - Naftagasa".

Zamjenik generalnog direktora "Zarubežnjefta" Jurij Smirnov rekao je da su se za kompaniju NIS kao partnera odlučili jer poznaje prilike na Balkanu.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević rekao je da će obim investicije zavisiti od količine nafte i gasa, koji budu pronađeni.

Kovačević je juče u Banjaluci razgovarao sa ministrom rudarstva i energetike Srbije Petrom Škundrićem o nastavku saradnje u gasnom, elektro i naftnom sektoru.

"Elektrokrajina"

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević rekao je da "Elektrokrajina" Banjaluka namjerava da kupi privatne trafo-stanice, jer one ne mogu biti ovlašćeni distributeri električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana