Za hranu 40 odsto kućnog budžeta

Tanja Šikanjić
Za hranu 40 odsto kućnog budžeta

BANjALUKA - Za troškove ishrane četvoročlana porodica u Republici Srpskoj izdvaja skoro 40 odsto kućnog budžeta, što je daleko više u odnosu na sve druge evropske zemlje, navode u Pokretu potrošača Republike Srpske.

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović rekao je "Glasu Srpske" da, za razliku od četvoročlane porodice u Srpskoj koja u prosjeku za hranu potroši 40 odsto od 1.727 maraka, koliko je prosječan kućni budžet, sve druge zemlje imaju znatno manji udio ovih troškova u kućnom budžetu.

- Tako, na primjer, četvoročlana porodica u Rumuniji na hranu potroši oko 32 odsto budžeta, u Hrvatskoj oko 25 procenata, a u Sloveniji 14,6 odsto - istakao je Petrović i dodao da je udio ishrane u kućnom budžetu porodice u zemljama Evropske unije 14,2 odsto.

Petrović je dodao da ovi podaci pokazuju kolika je razlika u visini plata i standarda stanovništva koji je u RS izuzetno nizak.

- Naše plate su veoma male, tako da su troškovi ishrane prioritet u porodičnom budžetu, dok je u razvijenijim zemljama udio ovih troškova znatno niži, jer su plate mnogo veće - istakao je Petrović.

Dodao je da pored troškova ishrane, koji za četvoročlanu porodicu mjesečno iznose 660 maraka, najveće učešće u budžetu ima stanarina, za koju se od mjesečnog budžeta izdvaja oko 19 odsto, odnosno 340 maraka.   

- Dakle, udio samo ove dvije stavke u budžetu, odnosno hrane i stanarine, iznosi 990 KM, što je čak 60 odsto kućnog budžeta - rekao je Petrović.

Poslije stanarine i ishrane, četvoročlana porodica u RS najviše novca troši na prevoz, odnosno 9,10 odsto budžeta.

- Udio troškova za održavanje higijene iznosi 7,72 procenta, a na obuću i odjeću odlazi oko 6,95 odsto budžeta. Za obrazovanje i kulturu porodice u RS troše u prosjeku 6,45 odsto kućnog budžeta - istakao je Petrović.

Učešće troškova u budžetu četvoročlane porodice u RS:

Hrana i piće                               39 %

Stanarina                                   19 %

Prevoz                                           9,10 %

Higijena                                         7,72 %

Odjeća i obuća                            6,95 %

Obrazovanje i kultura              6,45 %

Piće i duvan                                3,48 %

Lijekovi                                        2,82 %

Štampa                                         1,75 %

Troškovi interneta                 1,68 %

Održavanje aparata za domaćinstvo 1,45 %

Kablovska TV                             0,69 %

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana