Za hidroelektrane dato 114 koncesija

Marina Čigoja
Za hidroelektrane dato 114 koncesija

BANjALUKA - Od 2.441 ugovora o koncesijama koji su do sada upisani u Registar koncesija u Republici Srpskoj, čak 114 odnosi se na izgradnju malih hidroelektrana, a najviše ih je upisano u Doboju.

U Informaciji o upisanim koncesijama u Registar koncesija navodi se da, osim koncesija za izgradnju hidroelektrana, prednjače i aneksi i ugovori za istraživanje i korišćenje energetskih i drugih mineralnih sirovina.

- Najveći broj zaključenih ugovora o koncesijama je u Doboju i to 18. Slijede Kotor Varoš sa 14 ugovora o koncesiji, Zvornik i Foča sa po 13, Bijeljina i Banjaluka 12, dok je 11 ugovora potpisano u Tesliću i Kozarskoj Dubici - piše u Informaciji.

Na nadležnost Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske odnosi se 184 upisanih ugovora i to 103 ugovora za izgradnju malih hidroelektrana, plus 11 aneksa ugovora, 33 ugovora za istraživanje i korišćenje energetskih i drugih mineralnih sirovina.

Dodaje se da je potpisano i 15 ugovora o koncesiji za korišćenje ljekovitih, termalnih i mineralnih voda, 20 ugovora za istraživanje i korišćenje nemetalnih mineralnih sirovina, jedan ugovor za korišćenje vodotoka i drugih voda i jedan ugovor o koncesiji za izgradnju energetskih objekata, odnosno Termoelektrane "Stanari".

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je prijavilo ukupno 57 ugovora o koncesiji.

- Od toga 52 ugovora su iz oblasti korišćenja poljoprivrednog zemljišta, tri iz oblasti korišćenja ljekovitih, termalnih i mineralnih voda, jedan ugovor za korišćenje vodotoka i drugih voda i jedan o koncesiji iz oblasti lovstva i ribolova - ističe se u ovoj informaciji.

Ministarstvo trgovine i turizma u Registru koncesija ima prijavljena tri ugovora, od čega se jedna koncesija odnosi na oblast lovstva i ribolova, a dvije koncesije na oblast turizma.

Raskinuti ugovori

U toku ove godine sporazumno je raskinut jedan ugovor o koncesiji, i to onaj za izgradnju male hidroelektrane "R-S-3" na rijeci Sutjeska.

- U toku decembra ove godine raskinuto je još četiri ugovora o koncesiji iz oblasti malih hidroelektrana, ali još nisu prijavljeni registru zbog kompletiranja dokumentacije - navodi se u informaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana