Za HE Zvornik 70 miliona evra

Glas Srpske
Za HE Zvornik 70 miliona evra

BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije (EPS), Ministarstvo finansija i njemačka razvojna banka "KfW" potpisali su Memorandum o razumijevanju u vezi sa korišćenjem kredita od 70 miliona evra za rehabilitaciju hidroelektrane "Zvornik" koja već 54 godine proizvodi električnu energiju, saopšteno je juče iz EPS, javio je Tanjug.

U saopštenju se navodi da je riječ o kreditu za energetski sektor koji je dogovoren tokom zvaničnih pregovora vlada Srbije i Njemačke još 2008. godine. Na bazi tada postignutog dogovora i po preporuci njemačke vlade, EPS-u je ponuđen kredit od 70 miliona evra za finansiranje projekta rehabilitacije HE "Zvornik". 

Iz EPS navode da je delegacija "KfW" banke od 25. do 30. oktobra ove godine posjetila hidroelektranu kako bi se usaglasili svi detalji potrebni za početak realizacije ovog kreditnog aranžmana.   

Rehabilitacijom HE "Zvornik" predviđeno je da se zamijene vitalni dijelovi turbina, sa povećanjem snage sa 24 na 32,4 megavata, da se obave potrebni radovi na drenažnim i rashladnim sistemima, zamijene sva četiri generatora novim većeg kapaciteta, te da se postave novi blok transformatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana